вторник, април 16, 2024

Норвегия не харесва предложените реформи в НАТО

Норвегия възразява срещу някои от предложените от НАТО реформи, включително стъпки за спиране на климатичните промени, страхувайки се, че западният алианс може да поеме твърде много допълнителни отговорности, заяви в петък премиерът Ерна Солберг, съобщава „Ройтерс“. 

На срещата на върха на 14 юни членовете на НАТО, включително Норвегия, ще обсъдят плана на генералния секретар Йенс Столтенберг за съживяване на алианса, известен като НАТО 2030, по отношение на Русия, тероризма, кибератаките, технологиите, изменението на климата и възхода на Китай.

Солберг каза, че Столтенберг (който е норвежец) рискува да поеме твърде много отговорности. „Аз се застъпвам за голяма сдържаност по отношение на това как използваме НАТО и къде може да бъде полезно“, каза Солберг.

Няма смисъл НАТО да участва във всичко. НАТО е преди всичко отбранителен алианс за страните членки“, каза тя.

Солберг заяви, че обхватът на визията на Столтенберг трябва да бъде намален, особено когато става въпрос за климатични промени и управление на невоенни кризи. „Военен съюз не може да реши климатичните предизвикателства“, каза Солберг.

Тя също се стреми да постави твърда граница между политическите дискусии и военната ангажираност от страна на алианса, ръководен от САЩ.

„Възможно е да трябва да обсъдим военната дейност на Китай, но това не означава, че НАТО трябва да има роля„, каза тя. „Важно е да разделите тези две неща.“

Напрежението се разпалва заради претенциите за суверенитет на Китай в Южнокитайско море, включително самоуправляващия се остров Тайван.

Американските военни кораби минават през Южнокитайско море по-често през последните години в демонстрация на сила срещу китайските претенции.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!