Те имат милиони последователи и са влиятелни привърженици на войната в Украйна. Руските военни блогъри доскоро се считаха за голям съюзник на Кремъл, но сега се превръщат в заплаха.

Едни от най-ожесточените привърженици на руската война в Украйна постепенно се превръщат в опасност за Москва. Влиятелните в Русия военни блогъри все по-често критикуват командването във войната, докато руската армия записва поражения.

„Някои главнокомандващи трябва просто да бъдат разстреляни“

За разлика от официалните медии, военните блогъри разполагат с достъп до фронтовите линии. Те съпровождат войниците на фронта, а след това публикуват видеоклипове и лични впечатления в социалните медии, пише германската общественоправна медия ZDF.

Кремъл възлагаше големи надежди на младите военни ентусиасти и техните патриотични коментари, насочени към по-младата публика, която прекарва много време в интернет. Но освен пропагандната линия на Москва и омразата към украинците, тези блогъри имат и още нещо общо – острите критики към руските главнокомандващи.

„Някои главнокомандващи трябва просто да бъдат разстреляни. Господа, не заслужавате ранговете и медалите си“, пише блогърката Анастасия Кашеварова, която има 200 хиляди последователи в „Телеграм“. Други имат дори по-голяма аудитория от нея.

Семьон Пегов, който обикаля фронта под псевдонима „WarGonzo“, има 1,3 милиона последователи в канала си в „Телеграм“. „Трябва да накажем виновниците за тези провали и да разберем, че става дума за държавна измяна и престъпна небрежност. Това е черен ден за руската армия“, пише Пегов по повод изтеглянето на руските войски от Херсон.

Блогърите все така подкрепят войната

Според базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) общият брой на руските военни блогъри е около 500. „Общността запазва силната си подкрепа за войната и руските си националистически възгледи. (…) Близките ѝ връзки с военните дават на тази група глас, който (…) изглежда по-силен от този на руското министерство на отбраната“, се казва в анализа на ISW, цитиран от ZDF. Те са все така свързани с влиятелни националистически идеологии.

Доколко руските власти контролират блогърите и техните репортажи трудно може да се прецени. Критиките към военните обаче не са единодушни, много от блогърите все така подкрепят руската военна машина.

Военните блогъри нямат единна позиция най-вече по спорни въпроси като ролята на наемническата група „Вагнер“. Някои от тях са тясно свързани с „Вагнер” и вече са пътували с тях в Африка или Сирия. Други критикуват нарастващото влияние на частната военна група върху ръководството на военните действия в Украйна.Сред тях е Игор Гиркин, бивш военен ръководител на самопровъзгласилата се сепаратистка република Донецк, пише ZDF. „Колкото и да плащаш на наемника, не можеш да му се довериш. Винаги ще се намери някой, който да плати повече“, пише Гиркин през октомври в „Телеграм”. Той беше осъден задочно на доживотен затвор миналия четвъртък в Нидерландия за ролята си в свалянето на полет MH-17 на Малайзийските авиолинии.

Кремъл увеличава контрола над блогърите

Експертите на ISW подчертават, че е забележително, че Кремъл досега е толерирал относителната независимост на военните блогъри, като се има предвид цензурата в пресата. През октомври водещи лица от Министерството на отбраната напразно се опитаха да предприемат съдебни действия срещу известни блогъри. Според ISW е възможно лично Путин да е блокирал това.

Но относителната независимост на блогърите сега може да е към края си, отбелязва ZDF. С ново постановление на ФСБ от 1 декември разпространението на „голямо количество информация“ за състоянието на техниката и морала на руската армия в Украйна ще бъде наказвано.

Блогърката Кашеварова вижда в това решение директна атака срещу нейната работа. „Не разбирам как военните коресподенти трябва да работят“, заявява тя. „Няма да мълча, когато виждам грешки“, пише още Кашеварова в „Телеграм“.

Коментари