Група ветерани от американските разузнавателни служби предупредиха, че докладът на Мюлер не съдържа никакви доказателства, които да подкрепят твърденията за „руско хакерство“ и допълват, че съоснователят на WikiLeaks Джулиан Асандж може да хвърли допълнително светлина върху казуса, съобщава RT.com.

Докладът на специалния прокурор Робърт Мюлер, публикуван в четвъртък от американското министерство на правосъдието казва, че нито един американски гражданин – включително Тръмп и неговият екип – всъщност не са се координирали с Русия, но твърди, че Москва се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Това е направено, според доклада, чрез кампания за влияние в социалните мрежи и проникване в компютрите на демократите за получаване на документи, по-късно публикувани от сайта WikiLeaks и други платформи.

Официално: Не е разкрита връзка на Тръмп с РусияСпециалният прокурор Роберт Мюлър не е намерил руска връзка в президентската кампания на Доналд Тръм…Mar 25 2019bulmedia.net

Още преди публикуването на доклада, в отворено писмо до президента Доналд Тръмп във вторник, експертите от разузнаването в лицето на групата „Veteran Intelligence Professionals for Sanity“ (VIPS) алармираха за това „непроверено твърдение“, като отправиха критики, че не се провежда сериозна информационно-аналитична работа, а се приема думата на „дискредитирана, наета от демократите фирма, наречена CrowdStrike, чиято надеждност е равна на съставителя на досието за връзката на Тръмп с Русия, бившия британски разузнавач от МИ6, Кристофър Стийл“.

Групата заяви, че те са посочили тази липса на независими криминалистични проучвания в писмо, изпратено до главния прокурор Уилям Бар на 13 март, но „не е получен отговор или потвърждение“. VIPS отдавна говори за проблема, дължащ се на позиционирането на CrowdStrike като основа на обвинението за руско влияние.

През юли 2017 г. те публикуват свои собствени разследвания, които показват, че файловете на демократите трябва да са били копирани локално, а не чрез трансгранично хакване. Няколко месеца по-късно членът на групата Уилям Бини, бивш служител на АНС (NSA), дори се среща с Майк Помпео, по това време директор на ЦРУ, и му представя получената от разследването информация. Помпео заявил на Бини, че ще се координира с ЦРУ, ФБР и АНС, но по думите на Бини „няма никакъв знак, че го е направил“.

Един човек, който би могъл да внесе яснота по този въпрос, е основателят на WikiLeaks, Джулиан Асанж, който според VIPS е бил „твърде близо“ до споразумение с правителството на САЩ през март 2017 г. за обсъждане на „технически доказателства, които изключват определени участници“ в делото на демократите. Въпреки това, тогавашният директор на ФБР Джеймс Коуи, според сведенията, е наредил на ФБР да смачкат сделката, след като е бил уведомен за това от сенатор Марк Уорнър, който пък е член на Комисията по разузнаване към Сената.

Целият доклад на Робърт Мюлер е достъпен тук:

Mueller Report by on Scribd

Коментари