понеделник, юли 15, 2024

Не е обсъждана оставката на президента на Киргизстан

Оставката на киргизкия президент Сооронбай Жеенбеков все още не е била обсъждана. Това заяви неговият прессекретар, цитиран от РИА и „Ройтерс“ в четвъртък.

Местонахождението на Жеенбеков е неизвестно от вторник насам.

Премиерът на Киргизстан Кубатбек Боронов и председателят на парламента Дастанбек Джумабеков вече подадоха оставка.

Припомняме, че това се случва на фона на продължаващите протести в страната, довели до решението на властите да анулират резултатите последните проведени избори.

Протестиращи щурмуваха правителствени сгради във вторник и различни групи заявиха, че те поемат контрол. Парламентът не успя да събере кворум в рамките на една нощ, за да се договори кой да поеме поста от свалени министри, заявиха депутатите по-рано в четвъртък, удължавайки вакуума във властта.

Жеенбеков определи действията на опозицията, организирала протести след обявяването на резултатите от парламентарните избори, като опит за узурпиране на властта.

Ръководителите на силовите и правоприлагащите структури на Киргизстан поискаха политическите сили на страната да върнат ситуацията в страната в законовата рамка.

Три опозиционни групи са предложили своите кандидати за временен министър-председател, фигура, която ще трябва да проведе повторно гласуване през следващите месеци.

Русия заяви в четвъртък, че Киргизстан е в хаос и Москва е задължена с договор за сигурност да предотврати тотален срив в страната.

Размириците в Киргистан са третото огнище на нестабилност в бивша съветска републики тази година. В Беларус продължават масови протести и избухнаха боеве за етническия арменски анклав Нагорни Карабах в Азербайджан.

През 2014 г. Русия анексира Крим от друга бивша съветска република – Украйна, където тлее конфликт между Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти на изток.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!