НАТО се тревожи от засилено руско присъствие в Балтийско, Черно море и Северна Африка

НАТО е „изключително загрижена от нарастващото присъствие на Русия“ в Балтийския, Черноморския и Северноафриканския региони, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с президента на Ислямска република Мавритания Мохамед Оулд Газвани, цитиран от ТАСС. 

„Реалността е, че наблюдаваме увеличаване на военното присъствие на Русия в Балтийско море, Черноморския регион и Северна Африка. Това е изключително тревожно„, каза той, отговаряйки на въпрос, дали НАТО е загрижена от присъствието на Русия в Либия.

Според Столтенберг НАТО „следи отблизо засилването на присъствието на Руската федерация“. „Това е причината да инвестираме повече в новите си способности, адаптирайки НАТО към по-агресивна Русия, която увеличава присъствието си в Северна Африка и Либия“, добави той, обвинявайки Москва, че „финансира наемници“ в Либия.

В началото на седмицата Столтенберг коментира, че иска глобален подход от НАТО и не определя Китай за противник. В началото на декември НАТО обвини Русия в трупането на мощ и войски в Черно море и Крим.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!