НАТО повиши готовността на оперативните си сили на фона на взривоопасното напрежение в Източна Украйна. Според нивото на реакция, което е зададени, силите трябва да са в готовност да стигнат в района на конфликта за до 7 дни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изказа силна тревога след развитието от последните часове на границата между Русия и Украйна. По думите му случващото се е много повече от маневри.

„На практика имаме изключително сложна ситуация за европейската сигурност. Това е свързано с разполагането на войски на границата с Украйна, а също и с агресивната реторика.“ Според Столтенберг вече са нарушени основни принципи на европейската сигурност.

Военният министър на САЩ Лойд Остин също заяви, че според него твърдението, че Москва има вече план за атака на Украйна не е блъфиране. Откъс от интервюто му за ABC бе пуснат в петък, а самото му интервю се очаква да бъде излъчено днес.

Вчера от ДНС и ЛНР съобщиха последователно за инциденти. В рамките на няколко часа избухна автомобил в близост до сградата на управляващото правителство на самопровъзгласилата се република Донецк. Няколко часа по-късно от Луганск съобщиха за два взрива на газопровод. Сепаратистките власти започнаха евакуация на руски граждани към РФ, като тази инициатива бе подкрепена лично от Владимир Путин, който изпрати вицепремиер да организира приема на евакуиралите се граждани в Ростовски област. Кремъл обеща е по 10 000 рубли на човек, който е дошъл от двете територии.

Коментари