НАСА не смята Русия за съперник в космоса

САЩ са в космическа надпревара с Китай, нo са партньори с Русия. Това заяви ръководителят на американската Национална администрация по аеронавтика и космос (НАСА) Бил Нелсън.

Той участва в кръгла маса, организирана от „Вашингтон пост“.

Бил Нелсън припомни, че САЩ започнали да си сътрудничат със СССР през 1975 г. в рамките на програмата „Союз-Аполон“, въпреки състоянието на Студената война.

Доброто партньорство продължило след това и с Русия след разпадането на СССР.

„До днес поддържаме това сътрудничество <...> Вижте контраста с Китай“, каза той по време на разговор.

В същото време, каза той, космическата програма на Китай е едновременно с това e и военна космическа програма.

„Те са агресивни, добри са в това, но бих искал да направят това, което Съветският съюз направи навремето по отношение на гражданската космическа програма, бих искал да си сътрудничат със Съединените щати и да бъдат прозрачни“, призова Бил Нелсън.

През 2020 г. американското министерство на отбраната представи нова „Космическа стратегия за отбрана“, предназначена да „служи като пътна карта за натрупване на военна космическа мощ на Вашингтон“. Русия и Китай са определени като основни съперници на САЩ. Космическото пространство в близост до Земята се превърна в ключова арена за потенциални конфликти в ерата на голяма конкуренция между водещите държави.

Документът определя текущата стратегическа ситуация в околоземното пространство, векторите на движение и целите, които САЩ се опитват да постигнат.

Начините, по които ще го направят, както и какви средства са необходими за решаване на задачите.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!