Нараствало разочарованието у Великобритания от ЕС, не получавала нищо в замяна

Разочарованието у британското правителство се увеличава, защото Лондон е предложил редица предложения за разрешаване на спора с Европейския съюз във връзка със Северна Ирландия, но не е получило много обратно. Това коментира британският министър за Брекзит Дейвид Фрост, цитиран от „Ройтерс“.

„Нашата позиция е, че бихме искали да намерим договорени споразумения, които… да го върнат към вида на приятелското споразумение, за което смятахме, че сме се договорили“, отбеляза Фрост пред парламентарна комисия.

„Нашето разочарование… е, че нямаме напредък, а смятаме, че вложихме много идеи, но не получихме много обратно, което да помогне да продължим тези дискусии нататък, а междувременно … времето изтича“, подчерта Фрост. 

Междувременно външният министър на Ирландия настоя, че търговските споразумения за Северна Ирландия след Брекзит не представляват заплаха за териториалната цялост на Великобритания, а просто средство за управление на променените условия от излизането ѝ от Европейския съюз.

Не знам колко пъти това трябва да се каже, преди да бъде напълно прието като истина. Протоколът за Северна Ирландия е техническо търговско споразумение за управление на проблемите, създадени от Брекзит за остров Ирландия във възможно най-голяма степен“, написа ирландският външен министър Саймън Ковни в „Туитър“.

„Не става въпрос за конституционни въпроси“, изтъкна той в отговор на коментарите Дейвид Фрост.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!