Тръмп Китай
Доналд Тръмп се срещна с вицепремиера на Китай Лиу Хъ, който ръководи търговска делегация във Вашингтон | Снимка: Twitter

Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда, че ще бъде щастлив да запази тарифите за внос от Китай, което накара Пекин да заплаши с ответен отговор, като това се случва в момент когато двете най-големи икономики в света са готови да подновят преговорите, за да сложат край на търговската война, която разклати световните вериги за доставки и финансовите пазари.

Интересите на Съединените щати и Китай се сблъскаха заради търговския стокообмен миналата година, когато администрацията на Доналд Тръмп наложи мита за китайски стоки, възлизащи на стойност милиарди долари и поиска от азиатската страна да предприеме промени в политиката, които, наред с други неща, ще направят китайските пазари по-достъпни за американските компании.

Пекин отговори със собствени тарифи за редица американски стоки, включително соя и продукти от свинско месо.

Макар че според очакванията двете страни се приближават до сделка, през последните дни отношенията се влошиха.

Ройтерс, позовавайки се на американското правителство и източници от частния сектор, съобщи в сряда, че Китай миналата седмица се е отказала от почти всички аспекти на проекта за търговско споразумение, заплашвайки да прекъсне преговорите.

Китайската инициатива за милиарди „ЕПЕП“: Кой участва и кой неЛидери от цял свят пристигнаха в Пекин тази седмица за втората среща на върха на инициатива „Един по…Apr 27 2019bulmedia.net

Тръмп, който прие до голяма степен протекционистични политики като част от дневния си ред под слогана „Америка на първо място“, предупреди в сряда Китай, че греши, ако се надява да отложи търговската сделка, докато не бъде избран демократ за президент на САЩ.

„Причината за оттеглянето на Китай и опита за предоговаряне на търговската сделка е искрената надежда, че те ще могат да преговарят с Джо Байдън или друг от слабите демократи,“ написа Тръмп, който е републиканец в своя социален профил в Twitter.

Китай заобикаля технологичните санкции с рекорден брой 5G патентиПатентите за стандартизация винаги са особено важни, когато навлизаме в ново технологично поколение,…May 8 2019bulmedia.net

„Познайте какво, това няма да се случи! Китай току-що ни информира, че те (заместник-премиер) сега идват в САЩ, за да сключат сделка. Ще видим, но съм много доволен от над $ 100 милиарда годишно. Тарифите попълват американската хазна“, добави той.

Китай обяви, че изпраща вицепремиера Лиу Хъ, главния преговарящ по търговския спор, във Вашингтон за нов кръг преговори в четвъртък и петък, което някои наблюдатели видяха като знак, че Пекин иска да постигне споразумение.

Скот Кенеди, експерт по Китай в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, каза, че преговорите са в деликатна фаза и много зависи от това какъв вид предложение носи Лиу във Вашингтон.

Случаят Huawei: Подкопават ли САЩ независимостта на EС?Американската кампания срещу китайските производители на телекомуникационни услуги подкопава „полити…May 2 2019bulmedia.net

Коментари