Първата търговска сделка в рамките на зоната за свободна търговия на Африка ще бъде осъществена на 1 януари, след като разговорите по този въпрос ще бъдат изместени онлайн, обяви Африканският съюз, цитиран от Bloomberg. 

Още по темата

Въпреки че споразумението за обособяване на Африканска континентална зона за свободна търговия влезе в сила законно миналата година, трансакциите, които трябваше да започнат на 1 юли, се забавиха, тъй като коронавирусът отложи преговорите около търговията със стоки, включително облекчаването на митническия контрол.

Продължаващите преговори ще бъдат финализирани чрез нова платформа за виртуална търговска дипломация в Африка, която се разработва като публично-частно партньорство между Комисията на Африканския съюз и от над 20 африкански многонационални компании, се казва в съобщение на Африканския съюз на неговия уебсайт.

Планирана да бъде напълно действащ до 2030 г., пактът може да се превърне в най-голямата зона за свободна търговия в света с площ на потенциалния пазар от 1,2 млрд. души и комбиниран брутен вътрешен продукт (БВП) от 2,5 трлн. долара. Петдесет и четири от 55-те нации, признати от Африканския съюз, са се съгласили да се присъединят към зоната, докато 28 са ратифицирали споразумението.

Африка изостава от другите региони по отношение на вътрешната търговия, която представлява едва 15% от общата търговия, в сравнение с 58% в Азия и над 70% в Европа.

Споразумението има за цел да промени това чрез намаляване или премахване на трансграничните мита за 90% от стоките, чрез улесняване на движението на капитали и хора, както и чрез насърчаване на инвестиции и проправяне на път за митнически съюз на континента.

Източник: Investor.BG

Коментари