понеделник, юни 24, 2024

Наемници в Либия издирват сина на Кадафи

Бойци и наемници в Либия започнаха да издирват Сейф ал Ислам, син на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, след като властите издадоха заповед за ареста му, съобщи ТАСС.

Действащите в западната част на страната либийски въоръжени формирования и чуждестранни наемници започнаха да издирват Сейф ал Ислам, уточни представителят за ТАСС.

Властите в Триполи са издали заповед за арест на сина на Кадафи по обвинение в съучастие в убийства по време на офанзивата срещу столицата Триполи от страна на т. нар. Либийска национална армия под командването на Халифа Хафтар. По информация на изданието заповедта е била издадена на 5 август. 49-годишният Сейф ал Ислам, големият син на Кадафи от втория му брак, навремето бе разглеждан като най-вероятен бъдещ държавен глава.

През 2011 г., след 40 години еднолична власт, Муамар Кадафи и близките му бяха свалени от народен бунт, някои бяха убити, други влязоха в затвора или напуснаха страната. Трима от синовете на Кадафи бяха убити.

През ноември 2011 г. Сейф ал Ислам бе пленен от въоръжена групировка в град Зинтан (Северозападна Либия), а след процес по бързата процедура през 2015 г. беше осъден на смърт. Групировката, която го плени, отказа да го предаде на властите или на Международния наказателен съд (МНС, който го издирва за престъпления срещу човечеството), но през 2017 г. го освободи.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!