Над половината от населението на Германия вече с поне една доза ваксина срещу COVID-19

Половината от германското население вече е получило поне една доза ваксина срещу коронавируса. Това съобщи германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА.

Обявлението на Шпан дойде на фона на нарастващите опасения относно делта варианта на заразата, идентифициран за първи път в Индия. Към днешна дата той е оказало слабо въздействие в Германия, но сега е преобладаващ във Великобритания.

Около 41,5 млн. души в Германия, което се равнява на 50,1% от цялото население, са получили първата си ваксинация, уточни Шпан. Втора доза ваксина са получили 29,6% от населението.

Въпреки че данните от официалния орган за контрол на болестта, Институтът „Роберт Кох“, показват значителен спад на новозаразените до 1 076 души през последните 24 часа спрямо 2 440 преди седмица, като коефициентът на заразност е бил 0,72, здравните власти предупредиха срещу по-нататъшно разхлабване на ограничителните мерки.

Франк Улрих Монтгомери, германският лекар, който е председател на Световната медицинска асоциация, предположи, че ограниченията се премахват твърде бързо, а министърът на здравеопазването на Бавария Клаус Холецчек призова за „най-голяма бдителност“.

Хелге Браун, шеф на кабинета на канцлера Ангела Меркел, би тревога за делта варианта.

„Най-голямата задача се крие в предотвратяването на още по-инфекциозния вариант на делта, който се разпространява бързо в Германия“, каза той, призовавайки за повишено внимание, докато всички не получат ваксинация

Според данните на RKI, 6,2% от коронавирусните инфекции са приписани на този вариант през седмицата до 6 юни, в сравнение с 3,7% през предходната седмица.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!