петък, февруари 23, 2024

Над 300 000 души се записаха за акция в подкрепа на Навални

Над 300 хиляди души подкрепиха призива на сподвижниците на руския опозиционер Алексей Навални за национален митинг в негова подкрепа, съобщи Дойче веле. Уточнява се, че още днес сутринта на сайта на кампанията „Свобода за Навални“ броят на хората, които са се регистрирали за акцията, е надхвърлил 300 000.

Подкрепящите инициативата отбелязват на интерактивна карта градовете, в които живеят. Точната дата на протеста засега не е определена – тя ще стане ясна, когато броят на участниците достигне половин милион души.

Припомняме, здравето на Навални значително се влоши, след като беше арестуван и изпратен в наказателна колония

Протестният митинг е само една от проявите, подготвяни от екипа му.

На 17 януари Алексей Навални се върна в Москва, след петмесечно лечение в Германия. Германските лекари спасиха живота му, след като през август миналата година той беше отровен с нервнопаралитично вещество от групата на „новичок“ преде да се качи на полет от Томск за Москва. Навални беше транспортиран със самолет, в безсъзнателно състояние, с пряка опасност за живота.

Той беше задържан още на летището, а на 2 февруари беше осъден на 2 години и 6 месеца затвор ефективно по обвинение, че е напуснал страната. Руските власти изтъкват, че не е имал право да пътува в чужбина, защото срещу него е имало условна присъда от 2014 г. по дело, свързано с козметичната компания „Ив Роше“ – за „мошеничество“. Европейският съд по правата на човека обяви присъдата за необоснована и несправедлива, но руските власти игнорираха постановлението на европейските съдии.

На 2 март ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия заради преследването на Навални.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!