икономическа криза Кристин Лагард МВФ

Анализът на последните икономически данни на световната икономика показват, че растежът й е много по-бавен от предвиденото, а това има предпоставките да ни сполети икономическа криза според директорът на Международния валутен фонд (МВФ), Кристин Лагард, предава Франс прес, цитирана от БТА.

„С една дума – свидетели сме на (световна) икономика, чийто растеж е по-бавен от очакваното“, предупреждава Лагард пред Световната правителствена среща на върха в Дубай с участието на политици и икономисти от цял свят.

Миналия месец МВФ преразгледа към понижение прогнозите си за растежа на световната икономика за тази година с 0,2 процентни пункта до 3,5 на сто в резултат на търговските напрежения, най-вече между САЩ и Китай. Лагард говори за „четирите облака“ – както ги нарича тя – които витаят над световната икономика, предупреждавайки, че тя може да бъде ударена от буря.

В тази връзка тя цитира търговското напрежение, най-вече между САЩ и Китай, затягането на лихвите по заемите, неяснотите около Брекзит и забавянето на китайската икономика. Според нея търговското напрежение между Пекин и Вашингтон вече е започнало да се отразява на световната икономика.

„Нямаме никаква представа какво ще излезе от това, но това, което знаем, е че вече започва да има ефект върху търговията, лихвите по заемите и върху пазарите“, заяви Лагард в Дубай. Тя изтъкна, че затягането на лихвите по кредитите става в момент, когато компаниите и домакинствата са натрупали „много тежки дългове“.

„Когато има прекалено много облаци, необходима е светкавица, за да предизвика буря“, предупреди Лагард, визирайки опастността от нова икономическа криза и призовавайки правителствата да се подготвят за това и да избягват протекционизма.

Коментари

loading...