четвъртък, юни 13, 2024

Москва забрани на неваксинираните над 60 г. да напускат домовете си

Руската столица Москва затяга мерките срещу коронавируса за първи път от лятото насам, съобщава „Ройтерс“.

Въвежда се четиримесечна забрана за напускане на домовете си за хора над 60-годишна възраст, които не са ваксинирани или не са преболедували COVID-19. Най-малко 30% от персонала на фирмите трябва да преминат на дистанционна работа.

Новите ограничения влизат в сила от 25 октомври. Те са вследствие на драстичния скок на новозаразени и нежеланието на хората да се имунизират срещу вируса.

По данни на кмета на руската столица Сергей Собянин хората над 60-годишна възраст в Русия представляват 60% от всички пациенти с коронавирус, 80% от поставените на изкуствено дишане и 86% от смъртните случаи.

Сред предоженията на правителството за овладяване на пандемията е и дните от 30 октомври до 7 ноември да бъдат обявени за неработни. Посещението на масови мероприятия и някои публични места ще бъде възможно само с QR код за направена ваксинация или преболедуван COVID-19.

Руските региони трябва да решат самостоятелно дали да въведат задължителна карантина за неваксинираните, или да предложат допълнителни дни отпуска като стимул за имунизация.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!