Руското външно министерство заяви, че опитите на Запада и групата на страните от Г-7 да изолират Москва са влошили глобалния недостиг на храна, съобщава Агенция Ройтерс.

Външните министри на Г-7 обещаха в събота да засилят икономическата и политическата изолация на Русия, да продължат да доставят оръжия на Украйна и да работят за облекчаване на недостига на храна, произтичащ от инвазията на Русия в съседката й на 24 февруари.

„Опитите да се отклони Русия икономически, финансово и логистично от дългогодишните канали на международно сътрудничество само изострят икономическата и продоволствената криза“, се казва в изявление на външното министерство.

„Трябва да се отбележи, че едностранните действия на западните страни, предимно от Групата на седемте, изостриха проблема с прекъсването на логистичните и финансовите вериги на доставките на храни на световните пазари.

Преди войната Украйна и Русия взеха заедно около 29% от производството на пшеница за световния пазар.

Москва нарича действията си в Украйна „специална военна операция“ за разоръжаване на Украйна и защитата й от фашисти. Украйна и Западът казват, че фашисткото обвинение е безпочвено и че войната е непредизвикан акт на агресия.

Коментари