Молдова въвежда извънредно положение, съобщи MOLDPRES. Парламентът реши да въведе извънредно положение в Молдова за период от 60 дни, считано от 24 февруари 2022 г.

Премиерът Наталия Гаврилица уточни, че в периода на извънредното положение вземащите решения ще установят специален режим на влизане и излизане от Молдова, на използване на въздушното пространство, както и мерки за осигуряване на управление на миграционните потоци и осигуряване на защита на хората, избягали от Украйна.

В документа се вижда, че в периода на извънредното положение Комисията за извънредни ситуации на Молдова ще издава инструкции, които са задължителни и изпълнителни за ръководителите на централните и местни публични власти и икономически агенти, на публичните институции, както и на за гражданите и други хора, които са в Молдова.

Проектът предвижда също изгонване от територията на Молдова на хората, чието присъствие може да засегне осигуряването на обществения ред и сигурността на държавата; установяване на специален режим на работа на икономическите субекти и публичните институции; забрана на провеждането на митинги, публични прояви и други масови акции; координиране на дейността на средствата за масова информация; управление на миграционните потоци, както и други мерки.

Приетото на 20 януари 2022 г. решение на парламента за обявяване на извънредно положение в цяла Молдова за 60 дни беше отменено с днешното решение.

Припомняме, че вчера президентът Мая Санду предупреди, че страната ще въведе извънредно положение. Тя посочи, че страната се готви да приеме десетки хиляди бежанци от Украйна. Ще помогнем на хората, които се нуждаят от помощ подкрепа, увери Санду.

От своя страна вицепремиерът на Молдова Андрей Спину информира във Фейсбук, че страната затваря въздушното си пространство и пренасочва полетите към летища извън нейната територия.

Мярката идва, след като вчера през нощта руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието „специална военна операция в Донбас“.

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

Литва също въведе извънредно положение на своята територия.

Повече от 6340 души са преминали молдовско-украинската граница. От тях 1656 са граждани на Република Молдова и 4244 са граждани на Украйна. От друга страна, 1605 са напуснали Молдова до този момент през граничните пунктове с Украйна. От тях 1044 са молдовци и 488 са украинци.

По данни, предоставени от Министерството на вътрешните работи на Република Молдова, общо 108 граждани на Украйна са подали молби за убежище в Република Молдова.

Коментари