понеделник, юли 22, 2024

Молдова отказа руски кредит от 200 млн. евро

Конституционният съд на Молдова определи като противоконституционно споразумението с Русия за кредит от 200 милиона евро, предаде Дойче веле.

Съдът се произнесе по искане на депутати от опозицията, които настояват за преразглеждане на някои текстове от споразумението или пълното му анулиране.

Депутатите от групата PRO-Moldova и партиите „Действие и солидарност“ и „Достойнство и истина“, които внесоха иска в Конституционния съд, определят документа като политически и „опасен за страната“.

В една от клаузите за кредита правителството на Молдова се ангажира да поеме дълговете на молдовски компании пред руски банки.

Възражения предизивкаха и сроковете за отпускане на сумите. Споразумението предвижда първите 100 милиона да бъдат получени до края на месец май, а вторият транш е планиран за октомври, когато в Молдова ще се проведат президентски избори. Според опозицията, от това ще се възползва сегашният президент Игор Додон, известен с проруската си политика. Той ще се стреми да получи нов мандат на поста.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!