На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов. Това съобщиха във вторник от Централната клинична болница (ЦКБ), цитирани от ТАСС. „Михаил Сергеевич Горбачов почина тази вечер след тежко и продължително боледуване“, гласи лаконичното съобщение. През последните години той влиза няколко пъти в болница за операции и лечение.

Горбачов ръководи Съветския съюз от 1985 до 1991 г. като генерален секретар на Централния комитет на КПСС и след това като президент на СССР. През 1985 г. той обяви перестройката – набор от политически и икономически реформи, насочени към демократизиране на съветското общество.

Горбачов прекратява дейността си като президент след подписването на Беловежките споразумения през декември 1991 г.

Горбачов е носител на Нобелова награда за мир и основател на Международната фондация за социално-икономически и политически научни изследвания (Фондация Горбачов), Международния зелен кръст, основател на Форума за нова политика.

Той е и един от инициаторите за създаването на Форума на лауреатите на Нобелова награда за мир.

Припомняме, че през декември миналата година, Горбачов обяви, че съветските власти първоначално са подценили мащаба на проблемите на междуетническите отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото обновяване.

Страната можеше да бъде спасена дори след преврата през август 1991 г. с помощта на създаването на Съюза на суверенните държави, коментира той пред ТАСС в събота. „Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите отношения, отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до заключението, че съюзът трябва да бъде подновен“.

Според него целта на властите на СССР е била „да се създаде истинска федерация с реален суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от правомощията“.

През 2020 година, по случай 90-годишнината си, той отбеляза, че смята престройката за главното дело на живота си.

Политиката на Горбачов довежда до края на Студената война и разпадане на Съветския съюз.

В поздравителна телеграма за 90-годишнината му, президентът Владимир Путин нарече Горбачов „необикновен“ политик, който помогна за промяна на световната история.

„По право вие принадлежите към плеядата от ярки и необикновени хора, изключителни държавници на нашето време, които са оказали голямо влияние върху хода на националната и световна история“, написа Путин в поздравлението на Кремъл.

Той хвали Горбачов за „енергията и творческия потенциал“, като отбелязва, че бившият съветски лидер е ангажиран с хуманитарни и други проекти.

Путин и Горбачов имаха сложни отношения. През годините Горбачов критикуваше бившия агент на КГБ, но и го хвалеше за стабилното развитие на Русия.

В миналата Путин заяви, че разпадането на СССР е „най-голямата геополитическа катастрофа на века“.

Миналата година Горбачов критикува в изявление американската арогантност след Студената война.

След като американците обявиха победа в Студената война, те станаха прекалено самоуверени и решиха да изградят чисто нова империя под прикритието на НАТО, коментира бившият съветски президент Михаил Горбачов.

Говорейки пред РИА Новости, Горбачов обвини Вашингтон, че е станал твърде арогантен след падането на СССР през 1991 г., предполагайки, че Вашингтон се е увлякъл от „триумфалистките настроения на Запад“.

„САЩ станаха твърде арогантни, самоуверени и едроглави“, каза той. „Те обявиха победа в Студената война. Ние дърпахме света заедно извън конфронтация, от ядрена надпревара. Но вместо това т. нар. „победители“ решиха да изградят нова империя“.

През януари тази година, шестима литовци, загубили роднини по време на репресиите на Москва срещу стремежа за независимост на прибалтийската държава, заведоха дело срещу бившия съветски ръководител.

Групата предприе съдебни действия 31 години от деня след нападението през януари 1991 г., при което загинаха 14 цивилни и бяха ранени над 700 души.

През 2019 г. литовски съд осъди десетки официални лица от съветската епоха за военни престъпления, но прокуратурата на страната отказа да разследва Горбачов, който беше на власт по това време.

Отказът разгневи онези, които търсят справедливост за репресиите.

В гражданското дело се посочва, че Горбачов е имал контрол над съветските военни, но не е спрял „международното престъпление“ срещу литовци, търсещи свобода след 50 години съветска окупация.

Отношенията между Русия и Литва, 2,8-милионна страна, са обтегнати след обявяването на независимостта и особено след присъединяването на прибалтийската държава към Европейския съюз и НАТО през 2004 г.

Коментари