Михаел Рот: ЕС няма да поставя нови изисквания пред Скопие за еврочленството

Европейският съюз няма да изисква от Северна Македония да спазва нови критерии и условия за присъединяването си към Общността, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот, предаде БНР.

Министърът призова България и Северна Македония към конструктивен подход след меморандума на София срещу антибългарската идеология в Скопие.

Съобщава се, че Рот е обсъждал въпроса с вицепремиера по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров.

„Трябва да работим върху основите, които всички ние фиксирахме. Няма да въвеждаме нови критерии и условия извън заключенията на Съвета и това, което фигурира в договорите.“ – посочи Рот.

Той допълни, че е в интерес на всички страни-членки, особено за съседите на държавите от Западните Балкани, регионът да има истинска европейска перспектива, за да се превърне в пространство на стабилност, сигурност и помирение.

„Бихме искали да изградим надеждни мостове с помощта и на българските ни партньори„, допълни Рот. Той подчерта, че се прави всичко възможно междуправителствените конференции с Албания и Северна Македония да се проведат през декември.

В документа, който България внесе, се съдържа призив към властите в Скопие да се разделят с идеологическото наследство от комунистическа Югославия, което е причина за етническото инженерство в Северна Македония.

„България не може да приеме, че продължаващият процес на национално изграждане в Северна Македония ще се осъществи чрез преразглеждане на общата ни история, отричане на общите ни етнически и езикови корени или необосновани твърдения за съществуването на „македонско малцинство“ в България. Тези прояви на държавно финансирана антибългарска идеология и практика противоречат на европейските ценности и не трябва да бъдат легитимирани чрез присъединяване към ЕС.“ – се казва в документа.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!