понеделник, юли 15, 2024

Меркел призова германците да не развалят постигнатото с коронавируса със своеволия

Германският канцлер Ангела Меркел призова германците да не застрашават постигнатото до момента в забавянето на разпространението на коронавируса, като се връщат към нормалност твърде бързо, съобщава „Ройтерс“.

Магазини, училища и фабрики заработиха отново, а някои граници ще започнат да се отварят тази седмица. Но правилото за спазване на разстояние 1,5 метра все още е в сила, а маски се изискват в градския транспорт и в повечето магазини.

Меркел непрекъснато призовава за повишено внимание при силен натиск от страна на някои държавни представители и бизнеса, които настояват за по-бързо отпускане.

„Коронавирусът остава опасност за всички нас„, заяви Меркел пред долната камара на Бундестага, като добави, че германците ще живеят с пандемията известно време и все още няма ефективно лечение или ваксина.

„Би било потискащо, ако трябва да се върнем към ограниченията, които искаме да оставим след себе си, защото искаме твърде много твърде рано“, каза Меркел.

Коефициентът на възпроизвеждане на коронавирус в Германия, за който Меркел казва, че трябва да остане под критичния праг от 1, за да се избегне претоварване на здравната система, падна до приблизително 0,94 във вторник от 1,07 в понеделник.

Меркел обясни на германците да се връщат в офиси, училища, кафенета и спортни клубове, като същевременно спазват разстояние и мият ръцете си. Тогава ще бъде възможно икономиката да се възстанови, да бъдат спасени работни места и хората да бъдат защитени.

Една голяма стъпка по този път е да се отворят отново границите в Европа, което би помогнало на пътуващите с автобуси, семействата и туризма. По-рано министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер очерта постепенно облекчаване на граничния контрол от събота.

„Целта е, ако появата на инфекции позволява – искам да кажа отново – че от 15 юни граничният контрол в Шенгенската зона може да бъде напълно премахнат„, каза Меркел.

В Германия има 171 306 потвърдени случаи на коронавирус, а Институтът Робърт Кох за инфекциозни заболявания информира, че 7 634 души са починали.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!