Меркел отрича „специално отношение“ към Wirecard

Германският канцлер Ангела Меркел отрече, че нейното правителство е предоставило „специално отношение“ на опозорилата се компания за разплащания Wirecard, докато тя беше „въртяна на шиш“ от депутати в германско парламентарно разследване на драматичния колапс на компанията, информира „Франс прес“.

Меркел беше призована да даде показания пред депутатите, разследващи скандала с измамата, заради информации, че тя е промотирала компанията по време на посещение в Китай през септември 2019 г., когато журналистите вече изразяваха съмнение относно сметките на Wirecard.

„Въпреки информациите в медиите, по това време нямаше причина да се смята, че има сериозни нередности в Wirecard„, увери Меркел по време на изслушването.

Канцлерката поясни, че нейното правителство в продължение на години е работило за отваряне на китайските пазари за германски финансови компании.

Wirecard не получи никакво специално отношение„, увери тя за компанията, която по онова време виждаше в Китай „златна мина“.

„Бях придружена от 30 фирми, а Wirecard не беше част от бизнес делегацията“, добави тя.

Някога изгряваща звезда в процъфтяващия финтех сектор, Wirecard подаде молба за фалит миналата година, след като призна, че в сметките ѝ липсват 1,9 млрд. евро.

Германските депутати разследват политическите и регулаторни пропуски, които позволиха измамата на Wirecard да остане незабелязана в продължение на години, като критици изтъкнаха, че знаците за ранно предупреждение са били пренебрегнати.

Меркел също така омаловажи среща с бившия си министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, по това време лобист на Wirecard, малко преди пътуването.

Срещата нямала „никакво отношение към посещението ми в Китай и не си спомням г-н Гутенберг да е споменавал Wirecard“, каза Меркел, въпреки че добави, че „не би могла да го изключи“.

Франк Шефлер, депутат от подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия, който е в комисията, беше казал, че Меркел трябва да се запита дали „промотирането на Wirecard наистина е било уместно или дали нейният кабинет не е трябвало да се вгледа в предупредителните знаци по-рано“.

В доклад през март депутатите от комисията заклеймиха, както го определиха, „културата на безотговорност“ и подчертаха, че финансовите власти и политическите лидери имали „добре обосновани индикации за престъпно поведение в Wirecard“.

През последните дни светлината на прожекторите попадна върху двама министри на Меркел, които бяха обвинени, че са реагирали твърде бавно на скандала.

Икономическият министър и съюзник на Меркел Петер Алтмайер отрече отговорност във вторник, когато беше разпитан във връзка с очевидния провал на министерството му да провери подобаващо одиторите на Wirecard.

Вчера финансовият министър Олаф Шолц изтъкна пред комисията, че „правителството не носи отговорност за тази мащабна криминална измама„.

Той отбеляза, че колапсът на Wirecard, довел до ареста на няколко висши ръководители по обвинения за измами и пране на пари, е „най-големият скандал във връзка със счетоводна измама“ в историята на следвоенна Германия.

Признавайки, че официалните регулаторни органи „не са били достатъчно подготвени“ за скандала, евентуалният бъдещ наследник на Меркел от лявоцентристката Социалдемократическа партия обеща да „възстанови доверието“ в Германия като финансов център.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!