Меркел настоява за по-бързи действия за климата, докато жертвите от наводненията нарастват

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта необходимостта да се „ускори“ борбата с климатичните промени, тъй като броят на загиналите от опустошителните наводнения в Германия достигна 177 в четвъртък.

Меркел, която се оттегля след изборите през септември, заяви, че Германия и други страни „не са направили достатъчно“, за да изпълнят целта, заложена в Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне при 1,5 градуса по Целзий.

„Не бива да се преструваме, че не сме направили нищо, но е вярно, че не е направено достатъчно, за да се постигне целта да останем доста под две градуса и възможно най-близо 1,5 градуса“, каза Меркел пред репортери.

„Това важи не само за Германия, но и за много страни по света, поради което трябва да увеличим темпото.“

Меркел вече призова за по-бързи климатични действия миналата неделя, когато посети жертвите на наводнения в провинция Рейнланд-Пфалц.

Един от регионите, най-силно засегнати от опустошителните наводнения от миналата седмица, Рейнланд-Пфалц заяви в четвъртък, че броят на загиналите е достигнал 128, като общият брой е на 177 в Германия и 209 в цяла Европа.

Кабинетът на Меркел одобри огромен пакет за спешна помощ за засегнатите от наводнения региони, като отключи незабавно около 400 милиона евро (470 милиона долара).

„Също така ясно посочихме, че тази сума ще бъде увеличена, ако се окаже, че не е достатъчна,“ каза Меркел в четвъртък.

Тя добави, че обществото е изправено пред „дълбока трансформация“, тъй като европейските правителства се стремят да постигнат въглероден неутралитет през следващите десетилетия.

Меркел, която ще напусне поста си след 16 години след анкетата на 26 септември, защити рекорда си за околната среда.

Тя посочи нови цели за намаляване на емисиите, договорени от нейното правителство по-рано тази година, което означава, че Германия сега се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2045 г., пет години по-рано от предишната цел.

Този ход се случи, след като най-висшата съдебна инстанция на Германия поиска правителството да преразгледа своите цели, които според него не бяха достатъчно амбициозни.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!