Меркел: Интеграцията на Западните Балкани е абсолютна необходимост

Германският канцлер Ангела Меркел смята за абсолютно необходимо интегрирането на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз, съобщава ДПА.

Европа има изключителен геостратегически интерес да приеме тези страни в ЕС, заяви Меркел по време на посещение в Белград. Регионът е театър на конкуренция между Запада, Китай и Русия.

Преди това Меркел се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич.

Шестте държави от Западните Балкани Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и Косово се стремят към членство в ЕС, но все още трябва да преминат през много реформи преди това.

Пътят е дълъг, признават Меркел и Вучич на съвместна пресконференция в сръбската столица.

Канцлерът се срещна и с представители на гражданското общество от държавите от Западните Балкани в Белград, според говорител на германското правителство.

Като част от двудневното си посещение в региона, Меркел планира да отлети за Тирана във вторник. Там се очаква тя да се срещне с правителствените ръководители на шестте държави от Западните Балкани.

Тя каза в Белград, че е убедена, че регионът има голямо значение в европейската политика.

Вучич похвали германския канцлер, който се оттегля от политиката след няколко седмици. Меркел винаги е била готова да ни изслуша, обясни той.

Виждаме … че има влияние и от много други региони по света“ на Балканите, каза Меркел. Тя похвали напредъка, постигнат от балканските страни по пътя им към ЕС, но също така насърчи „по-нататъшните стъпки към върховенството на закона, демокрацията и гражданското общество“.

Тя също така призова за по-голям напредък в създаването на общ пазар в Западните Балкани, инициатива, стартирана от Албания, Северна Македония и Сърбия.

Откакто Хърватия стана последната държава, която се присъедини към ЕС през 2013 г., апетитът за добавяне на нови държави-членки значително се сви.

Но това предизвика предупреждения, че Брюксел рискува да отвори вратата за външно влияние на прага си, особено от Пекин и Москва.

Словения, която е ротационен председател на ЕС, подготвя среща през октомври на страни от региона, за да поднови процеса на разширяване.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!