избори ЕС

„Европа е мирен проект“, заяви германският канцлер Ангела Меркел в Хърватия. Меркел призова европейците да отхвърлят национализма следващата събота, когато ще се проведат избори за представители на Европейския парламент на ЕС, съобщава politico.com.

Призивът на Меркел в хърватската столица Загреб идва на фона на протести срещу политическото ръководство на Австрия. Себастиан Курц обяви края на своето правителство, формирано с крайно дясна партия, след като се появи видеозапис на коалиционния му партньор, който предлага да търгува с обществени договори за милиони срещу дарения за партията.

„Патриотизмът и Европа не са в противоречие помежду си, национализмът се опитва да унищожи Европа, а ние трябва да се борим с него“, заяви Меркел пред тълпа от около 6000 души, събрани в голяма баскетболна зала, в единственото си предизборно събитие за Европейския парламент състояло се извън Германия.

Германският канцлер се позова на опита на Хърватия в балканските конфликти от 90-те години, като приветства Европейския съюз като ключов фактор в полза на мира на континента.

„Европа е мирен проект. Имаме 74 години мир в Германия. Вие имахте война през 90-те години, знаете какво означава мир. Ние можем да запазим този мир само ако представляваме интересите на всички държави-членки и ако сме в състояние да се поставим в позицията на другата страна и да изграждаме мостове.“, -заяви Ангела Меркел.

Меркел се появи на митинга заедно с Манфред Вебер, кандидат за председател на Европейската комисия на Европейската народна партия и хърватския премиер Андрей Пленкович. Водещият кандидат на управляващата хърватска партия HDZ Карло Реслер също присъстваше на събитието.

Меркел говори главно на немски език, но завършва речта си на хърватски, като призова хората да гласуват на предстоящите избори на ЕС. „Подкрепете Европа на мира, свободата и просперитета. Подкрепа за ЕНП и ХДС. Подкрепете Манфред Вебер и Карло Реслер.“, -каза Меркел.

Меркел получи силни поздрави от тълпата, особено за финала си на хърватски, докато реакцията беше малко по-слаба, когато Вебер излезе на сцената.

Баварският консерватор посочи шествието на евроскептиците в Милано по-рано през деня, домакин на който бе италианският вицепремиер Матео Салвини и френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен.

Говорейки пред репортери преди митинга, Меркел започна нова атака срещу националистите, когато и задават въпрос за австрийския скандал.

„Има сили, идващи от различни посоки, които презират нашите ценности и искат да унищожат нашия съюз“, посочи тя. „Това включва липса на защита на малцинствата, поставяне под съмнение на основни права на човека, както и корупция, които играят роля в политиката. Трябва да действаме решително срещу всичко това и ще го направим.“, -заключи германският канцлер речта си за предстоящите избори на ЕС.

Коментари