ново отлагане на брекзит
Тереза Мей | Автор: DonkeyHotey

Министър-председателят на Великобритания, Тереза Мей заяви, че на дневен план е ново искане от Кралството към Европейския съюз продължаване на преговорния период за Брекзит. Мей трябва да инициира преговори с лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин в опит да бъде преодоляна безизходицата в парламента, предаде „Асошиейтед прес“.

„Нуждаем се от ново продължение на процедурата по член 50, което да бъде възможно най-кратко и което да приключи тогава, когато успеем да приемем споразумение (за Брекзит в парламента)“, каза Мей в телевизионно изявление, излъчено пряко от офиса и на Даунинг стрийт след неколкочасово заседание на правителството по-рано.

„Днес предприемам действия по преодоляване на безизходицата. Предлагам на лидера на опозицията да седнем и да се опитаме да стигнем до общо съгласие по план, който да гарантира, че ще напуснем Европейския съюз, и то със споразумение“, подчерта тя.

Изявлението на премиера идва на фона на растящото безпокойство, че страната ще напусне ЕС на 12 април без споразумение. Това е крайният срок, посочен от 27-те страни членки на ЕС, до който Обединеното кралство трябва или да напусне съюза, или да предложи нов план.

По-късно стана ясно, че лидерът на лейбъристката опозиция в Обединеното кралство Джереми Корбин да се срещне с премиера Тереза Мей, след като тя му предложи да се опитат заедно да преодолеят безизходицата около Брекзит.

Корбин заяви, че е „много щастлив“, че ще обсъди въпроса с Мей, която по-рано обяви, след седемчасово заседание на правителството, че ще иска от европейските лидери ново отлагане на Брекзит. Оттеглянето на Великобритания от ЕС, първоначално предвидено за 29 март, един път вече беше отложено за 12 април.

Коментари