събота, февруари 24, 2024

„Мегапожарът“ в Австралия е под контрол след 10 седмици борба

„Мегапожарът“ в Австралия е под контрол след повече от 10 седмици борба с бедствието, обявиха от пожарната служба в щата Нов Южен Уелс, предаде ДПА.

Пожарът в планината Госпърс беше предизвикан от светкавица на 26 октомври и унищожи повече от половин милион хектара северозападно от Сидни.

Пожарът унищожи райони, включително и част от Сините планини, национален парк западно от Сидни.

От местната пожарна служба в Хоуксбъри написаха във „Фейсбук“, че е отнело по-дълго време за потушаване на пожара заради неблагоприятни метеорологични условия. Пожарникарите обаче предупреждават, че сезонът на пожарите все още не е свършил и има земя, която може да изгори.

На същия ден в югоизточния щат Виктория властите обявиха, че е загинал един пожарникар.

Най-малко 27 души са загинали от началото на сезона на пожарите през септември 2019 г.

След като беше остро разкритикуван за възникналата криза, премиерът на Австралия Скот Морисън заяви днес, че климатичните промени са фактор за по-дългите, по-топлите и по-сухите летни сезони. Той намекна, че ще променят политиките с цел намаляване на емисиите.

През следващите 10 г. и след това ние ще живеем в много различен климат, ние трябва да докажем нашата гъвкавост, добави той.

Морисън беше разкритикуван, че е отишъл на ваканция на Хавайските острови по време на кризата и че омаловажава връзката между климатичните промени и пожарите. Премиерът призна, че правителството е можело по-добре да се намеси за овладяване на кризата.

„Гардиън“ пише, че повече от 1700 жилища са унищожени от пожарите в Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Най-малко 4,9 милиона хектара са изгорели само в Нов Южен Уелс. Общо са опустошени 10,7 милиона хектара до 8 януари.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!