Масови протести срещу покачващите се цени на горивата във Франция. Очаква се в проявите на недоволство да се включат над 850 хиляди души, а близо 700 места в градове из цялата страна да бъдат блокирани. Отсечки от важни магистрали може също да попаднат под блокадите, съобщава ТВ Европа.

Демонстрациите са организирани от т.нар. движение на жълтите жилетки, което е кръстено на светлоотразителните жилетки, които задължително трябва да присъстват в автомобила и да се използват при случай на пътен инцидент. Шофьорите от движението са недоволни от политиката на френския президент Еманюел Макрон, който цели намаляване на вредните емисии чрез покачване цената на дизела. Бюджетът за 2019-та предвижда повишение на данъка за горивото с 6.5 евроцента на литър, а за бензина – близо 3 евроцента.

Кристел Нил:
„Нямам 20 хиляди евро, за да си купя нов автомобил. И няма как да взема и заем за такава голяма сума, само за да си сменя колата.“

Пол Ларви:
„В страната расте общото усещане, че ни е писнало. Протестите са начин да кажем на правителството: „Стига вече! Сменете позицията.“

Това е поредният опит на жителите на Франция да изразят недоволството си срещу повишението на цените за горивата. Те са непреклонни дори и след предложените от Макрон мерки за финансова помощ за по-бедни хора при закупуването на автомобили, щадящи околната среда. С наложеното увеличение на горивата популярността на френския президент, който е наричан „президентът на богатите“ спадна още повече.

Коментари

loading...