Тирана протест

Политическата опозиция в Албания организира национален протест, на който гражданите настояват министър-председателят Еди Рама да подаде оставка. След това ще трябва да се формира преходно правителство, с цел провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Ще има ли „Балканска пролет“? Сърбия, Черна гора и Албания отново протестиратЛидерите от Източна Европа са изправени пред обвинения в корупция и връзки с организираната престъпн…Apr 7 2019bulmedia.net

Положението пред Министерския съвет в албанската столица Тирана е крайно напрегнато. Множеството демонстранти от обединената опозиция са пробили полицейския кордон, съобщават агенция МИА и БГНЕС.

Протестиращите замерят органите на реда със запалителни бомби и димки. Участниците в шествието срещу Еди Рама са замеряли и с черна боя, и бутилки с машинно масло сградата на правителството.

Ситуацията ескалира след речта на лидера на Демократическата партия Лулзим Баша, който поиска предсрочни парламентарни избори. „Тази вечер реката на суверенитета заобиколи острова от несправедливост, както никога досега. Днес ние сме повече от всякога, по-обединени от всякога, по-силни и по-решителни от всякога, срещу престъпността и корупцията. Основното ни искане е преходно правителство“, каза Баша.

По призив на Демократите, множеството се отправи към сградата на Парламента. Засега не е ясно дали протестиращите в Тирана отново ще се върнат пред сградата на правителството.

На Балканите: най-голяма безработица в Косово, а най-ниска в СърбияВ доклад, изготвен от Световната банка и Виенския институт за международни икономически изследвания …Mar 25 2019bulmedia.net

Коментари