Марин льо Пен подкрепи Орбан, обвини ЕС в „идеологическа бруталност“

Водачката на крайната десница във Франция Марин льо Пен при посещение в Будапеща днес обвини Европейския съюз в „идеологическа бруталност“ и изрази подкрепа за унгарския премиер Виктор Орбан, предаде „Франс прес“.

Унгария през 2021 г., под ваше ръководство, отново е в челните редици на борбата за свободата на народите„, отбеляза френският кандидат за президент на съвместна пресконференция с Орбан.

„През този месец октомври моментът и обстоятелствата могат само да ни вдъхновят да мислим с любов за героите от въстанието през 1956 г.“, коментира още тя, визирайки въстанието срещу подкрепяния от Съветския съюз комунистически режим в Унгария.

Льо Пен приветства „смелостта“ и „решимостта“ на Орбан и обеща, че ако тя бъде избрана за президент следващата година, Франция ще подкрепи „преориентирането“ на Европейския съюз, „чиято идеологическа бруталност застрашава самата идея за суверенитет„.

Водачката на крайната десница във Франция отказа да критикува унгарския закон срещу ЛГБТ, който е в центъра на съдебен спор с Брюксел.

Тя също така отхвърли идеята, че правото на ЕС трябва да има предимство пред националните закони.

Конституционният съд в друга страна членка на ЕС Полша този месец оспори върховенството на правото на ЕС пред полското законодателство, като обяви няколко члена от договорите на ЕС за „несъвместими“ с конституцията на страната.

Унгария подкрепи решението на полския конституционен съд, призовавайки Общността да уважава суверенитета на членовете.

Льо Пен говори днес за „централизирана власт на Брюксел, опиянен от собственото си съществуване, своята власт и своето всемогъщество„.

Заплахите на ЕС за санкции срещу Будапеща и Варшава „са необичайно насилствени“, добави тя.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!