мария габриел 100 милиарда
Мария Габриел

Това, което успяхме да направим в цифровизацията, сега има шанса да получи ново измерение, можем да надградим. Това заяви Мария Габриел, за която стана ясно, че е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта.Определиха ресора на България, дадоха на Габриел иновациите и младежтаМария Габриел е новият еврокомисар по иновациите и младежта. Това обяви новоизбраният председател на…Sep 10 2019bulmedia.net

„Давам конкретен пример – направихме дигиталните иновационни хъбове. Целта е те да бъдат във всеки регион в Европа. Моята цел е дигиталният иновационен хъб да бъде място, където всеки може ще може да получи достъп до цифрови умения и знания“, каза още тя.

Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България“, заяви тя пред журналисти пред сградата на Европейската комисия (ЕК) в Брюксел.

Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“: наука, бизнес и образование.

„Много голяма и смела амбиция е в високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация“. Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата „Хоризонт 2020″. Нейният наследник ще бъде и тя ще бъде под мое ръководство“, добави още тя.

Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“.

„Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“. И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“, добави още българският еврокомисар.

Премиерът Бойко Борисов е много доволен от ресора, който получи българският еврокомисар Мария Габриел в Европейската комисия. Това става ясно от изявлението му, публикувано в официалната му страница във Фейсбук.

„Поздравявам българския комисар Mariya Gabriel след като официално стана ясно, че получава ресор „Иновации и образование“ в новата Европейска комисия. Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро – третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно“, пише Борисов.

По думите на премиера, важно е, че голяма част от досегашния ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“ се съдържа в обхвата на новия.

„Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата „Хоризонт Европа“, от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове. Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика. Благодаря и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че удържа на думата си и ни даде ресор, свързан с образование, иновации и нови технологии. Приоритети, залегнали в програмата на правителството, за които работим ежедневно!“, заключи министър-председателят.

Коментари