протестите Франция

Във вторник френският министър-председател, Едуард Филип е преустановил планираното увеличение на таксите за гориво за поне шест месеца в отговор на протестите в продължение на седмици във Франция, заради които пострадаха много хора, както полицаи така и протестиращи. Това е първият голям обратен завой на администрацията на президента Емануел Макрон за 18 месеца, откакто е в длъжност, съобщава агенция Ройтерс.

При обявяването на решението министър-председателят каза, че всеки ще бъде “глух или сляп“, за да не вижда или да не чува изблиците на гняв по улиците за политиката, която Макрон защитава като критична за борбата с изменението на климата.

„Французите, носещи жълти жилетки, искат облекчение на данъците и да работят срещу по-добро заплащане. Това е всичко, което искат. Ако не успях да обясня това, ако управляващото мнозинство не успя да убеди французите, то нещо трябва да се промени „, казва Едуард Филип.

„Никой данък не струва толкова, че да застраши единството на нацията“.

Заедно със забавянето на увеличенията на данъците, което беше определено за януари, Филип заяви, че времето ще бъде използвано за обсъждане на други мерки за подпомагане на работещия беден слой от обществото и притиснатата средна класа, която разчита на превозни средства, за да отиде на работа и да пазарува.

По-рано длъжностни лица намекваха за възможно увеличаване на минималната заплата, но Филип не поема такъв ангажимент.

Той обаче предупреди гражданите, че не могат да очакват по-добри обществени услуги и по-ниски данъци.

Така нареченото движение на „жълтите жилетки“, което започна на 17 ноември като социално-медийна протестна група, наречена заради жилетките с висока видимост, която всички шофьори във Франция имат в колите си, започна с цел да подчертае свиването на разходите на домакинствата причинени от данъците върху горивата при управлението на Макрон.

Коментари

loading...