протестите Франция

Френският президент Еманюел Макрон успя да потуши временно напрежението във Франция след като в телевизионно изявление обяви нови финансови политики. Те включват увеличаване на минималната заплата със 100 евро от 1 януари, както и други данъчни облекчения за работещи и пенсионери. Това обаче доведе до разцепление в лагера на протестиращите. Крайнолевите обявиха, че тези мерките ще бъдат за сметка на обикновените хора, а не на богатите и призова за нови протести в събота, съобщава Нова телевизия.

В експресно социологическо проучване показва, че мнозинството французи са удовлетворени от обещанията на френския президент Еманюел Макрон, дадени по време на телевизионното му обръщение към нацията, и се обявяват за спиране на протестите. Това показват данните от допитване, осъществено от компанията OpinionWay, цитирани от БГНЕС.

78% от запитаните одобряват намаляването на данъците, а 68% – повишаването на минималната месечна заплата със 100 евро. 54% от французите също така смятат, че е време протестите на „жълтите жилетки“ да спрат, докато 45% са на противоположното мнение. В същото време подкрепата за протестиращите се запазва на нива от 60%, т.е. без промяна.

Половината от французите смятат, че изявлението на президента на републиката е неубедително, другата половина са повярвали на думите му.

Анкетата е проведена веднага след речта на Еманюел Макрон. В нея са участвала около 991 души на възраст над 18 години.

Мерките, обявени от френския президент, са отговор на исканията на движението на „жълтите жилетки“, които от средата на ноември провеждат масови протести. Протестите са придружени от сблъсъци с полицията и безредици. Въпреки направените отстъпки от страна на френското правителство протестите не утихват.

Според последните данни на правоохранителните органи, общият брой на задържаните от средата на ноември надхвърля 4,5 хиляди души. От тях 4099 са поставени под стража за „заговор с цел насилие“ и „подстрекателство към престъпление“.

В същото време Френските служби разследват евентуална намеса на Русия в протестите, съобщава агенция Ройтерс. “Все още не са направени изводи”, посочи външният министър Жан-Ив льо Дриан, след като потвърди, че се води разследване.

Според разпространени твърдения, има стотици акаунти в туитър, свързани с Русия, подклаждат погромите чрез публикуване на снимки на ранени протестиращи с хаштаг #giletsjaunes – “жълти жилетки”. Русия отговори, че подобни твърдения са клевета.

Коментари

loading...