европейски ренесанс макрон джонсън

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън ще се срещне с Еманюел Макрон по-късно днес, часове след като френският президент попари надеждите за разрешаване на проблема с предпазния механизъм за ирландската граница, пише news.bg. Вчера германският канцлер Ангела Меркел предположи, че решение за предпазния механизъм – ключов проблем във връзка с Брекзит – може да бъде постигнато в рамките на 30 дни.

Борис Джонсън каза, че е „повече от доволен“ от този график. Ала по-късно вчера Макрон настоя, че възобновяването на преговорите по въпроса „не е вариант“.

Джонсън заяви, че предпазният механизъм, който цели да предотврати твърда граница след Брекзит между Северна Ирландия, която е част от Великобритания, и Република Ирландия, която е част от ЕС, следва да бъде изоставен, ако трябва да се избегне излизане на Великобритания от Общността без споразумение.

Твърдият Брекзит събори британската лираБързата подготовка за твърд Брекзит и рушащата се икономика притиснаха британската лира в края на та…Aug 11 2019bulmedia.net

ЕС неведнъж е изтъквал, че споразумението за излизане, договорено с бившия британски премиер Тереза Мей, което включва предпазния механизъм, не може да бъде предоговоряно.

Таймс: Брекзит без споразумение = недостиг на горива, храни и медикаментиВ случай на Брекзит без споразумение Великобритания ще страда от недостиг на горива, хранителни прод…Aug 18 2019bulmedia.net

Ала вчера по време на съвместната пресконференция с Борис Джонсън Меркел допусна, че е възможна алтернатива, подчертавайки, че е задължение на Обединеното кралство да намери работещо решение.

Говорителят на „Даунинг стрийт“ 10 определи срещата между Меркел и Джонсън като „конструктивна“.

Часове по-късно обаче Макрон изглежда попари изгледите за пробив, като коментира пред журналисти в Париж: „Повторно договаряне на условията, предложено понастоящем от британците, не е вариант, който съществува, и председателят (на Европейския съвет Доналд) Туск винаги е бил ясен по този въпрос.“

Би Би Си коментира, че вероятно Джонсън ще получи „по-хладен прием“ от Макрон, който гледа на Брекзит като на „замърсяващ целия европейски проект“ и иска този проблем да бъде разрешен и приключен.

Френският президент също така настоя, че търговско споразумение на Великобритания със САЩ няма да компенсира „цената“ на „твърд Брекзит“.
ЕС е готов за Брекзит без сделкаЕвропейската комисия заяви, че ЕС е готов за Брекзит без сделка и че от такъв вариант най-много би з…Aug 19 2019bulmedia.net

Коментари