Република Северна Македония Зоран Заев

Република Македония промени името си на Република Северна Македония. Това се случи след като в петък парламента прие всички конституционни промени, предвидени в подписания с Гърция Преспанския договор, съобщава Македонска информационна агенция.

Върховния представител на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоанес Хан изказаха приветствия за решението на македонския парламент да извърши промяната. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изпрати писмо до премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване на парламента.

Вчера стана ясно, че правителството на премиера Зоран Заев си е осигурило необходимото парламентарно мнозинство за окончателното приемане на четири конституционни поправки, които ще променят името на страната.

Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ и нейния председател Християн Мицковски разкритикуваха действията на парламента и поискаха той да се разпусне и да се проведат предсрочни парламентарни избори. Мицковски поддържа позицията, че македонците трябва да кажат каква Македония искат, а новото име Република Северна Македония определи като „унизително“.

Македония с още една стъпка напред към утвърждаване на споразумението с ГърцияПравителството на Зоран Заев е приело поправките в конституцията, с което прилага споразумението, по…Nov 3 2018bulmedia.net

Коментари

loading...