понеделник, април 15, 2024

Майката на арестувания Протасевич моли Меркел да съдейства за освобождаването му

Майката на Роман Протасевич, критик на правителството, хвърлен в арест в Беларус, е поискала от германския канцлер Ангела Меркел да съдейства за освобождаването на сина ѝ и други затворници в страната, информира ДПА.

„Молим ви настоятелно да ни помогнете, тъй че всички невинни хора да бъдат освободени от затвора“, каза Наталия Протасевич пред в. „Билд“, като допълни: „Те се нуждаят от спешна помощ, защото са изложени на садизъм и насилие всеки ден.“

Тя призова беларуският авторитарен президент Александър Лукашенко, който се сблъска с протести след спорните избори миналата година, да бъде спрян.

„Всеки нов ден, не, всеки нов час, който минава, струва живота на невинни хора, включително деца“, настоя Наталия Протасевич.

Преди почти три седмици властите на Беларус принудиха пътнически самолет на Ryanair, изпълняващ полет от Атина до Вилнюс, да се приземи в Минск и задържаха журналиста дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, които бяха на борда.

След това ЕС отново наложи санкции срещу бившата съветска република.

Бащата на блогъра, Дмитрий Протасевич, каза пред „Билд“, че писмата им няма да бъдат доставени на сина им. „Дори адвокатът му не може да говори свободно с нас по телефона“, каза той.

„Вместо това вече са публикувани два видеоклипа от държавата, в които се правят принудителни признания“. В тях, каза той, могат да се видят ясни признаци на изтезания.

Един от тези признаци бяха синини по врата. „Експерт ни каза, че това са удушаващи следи“, каза той.

Родителите на Протасевич живеят в изгнание в Полша.

В четвъртък Европейският парламент призова за допълнителни санкции срещу Беларус.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!