Помпео Ирак
Майк Помпео и Адил Абд ал-Махди | Снимка: Twitter

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео внезапно отмени планираното си пътуване до Германия, където трябваше да се срещне с канцлера Ангела Меркел „поради наболели въпроси“, съобщи Държавният департамент в началото на вторник. „За съжаление трябва да пренасочим за друга дата заседанията в Берлин поради неотложни въпроси. Очакваме с нетърпение да преразгледаме този важен набор от срещи. Секретарят очаква скоро да бъде в Берлин“, заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус.

Днес стана ясно, че „наболелите въпроси“ на САЩ отвеждат Помпео в Ирак. Американският дипломат №1 се срещна с премиера на страната Адил Абд ал-Махди, президента Барам Салих и други официални лица в иракската столица в изненадващата, необявявана четиричасова визита, според пресцентъра на Държавния департмент.

Помпео описва срещите си като „продуктивни“ и каза, че е говорил с властите „за важността на Ирак, за да може близкоизточната държава да защити адекватно американците в тяхната страна“.

„И двамата са дали уверения, че разбират, че това е тяхна отговорност“, каза държавния секретар.

Той също така добави, че „искаме да предоставим информация за увеличения разузнавателен поток за заплахи, които сме видели и да им дадем малко повече информация за това, за да могат те да направят всичко възможно, за да осигурят защита на нашия екип“.

„Те също така разбраха, че това е важно за тяхната страна. Не искаме никой да се намесва в тук, със сигурност не като атакува друга държава в Ирак“, каза Помпео.

Американски представители съобщиха за CNN, че САЩ разполагат със „специфична и достоверна“ разузнавателна информация, според която Иран и негови съюзници планират да атакуват американските сили, включително в съседен Ирак.

Това заключение от разузнаването кара Пентагона да препоръча дислоциране на няколко бомбардировача B52, както и самолетоносачът „USS Abraham Lincoln“, който също е в готовност да реагира.

В интервю за пресата след посещението си Помпео потвърди, че САЩ разбират, че „това са атаки, които предстоят, това са атаки, които ще се случат сравнително скоро, научихме за тях и приемаме всеки действия, за да ги възпрем“.

Майк Помпео каза, че е информирал президента Доналд Тръмп за пътуванията си в понеделник вечер и че президентът го е помолил да предаде няколко послания.
„Главните послания са следните: Искаме да се уверим, че Ирак е позициониран така, че отношенията, които сме изградили с него, както и нашите съюзници в региона са изградили заедно, ясно разбират, че основната заплаха в Близкия изток е Ислямска Република Иран”, коментира държавният секретар.

Пътуването на Помпео до Ирак идва на фона на новината, че Иран планира да ограничи ангажиментите си към Съвместния комплексен план за действие (JCPOA) – една година след като самите САЩ обявиха оттеглянето си от знаменателното ядрено споразумение.

Коментари