неделя, май 26, 2024

Мадрид отива на предсрочни избори след разрив в коалицията

Испанският автономен регион Мадрид отива на предсрочни избори, предадоха AFP и EFE. Те са насрочени за 4 май. До тях се стигна, след като регионалният премиер Изабел Диас Аюсо обяви в сряда, че подава оставка след разрив в управляващата коалиция.

„Избирателите в столичния регион ще трябва да избират между социализма и свободата“, каза тя пред репортери в централата на регионалното правителство. Бях принудена да взема това решение за доброто на Мадрид и Испания, въпреки моето желание да завърша мандата.“

Дясната коалиция в испанската столица (състояща се от либералната партия Ciudadanos („Гражданите“) и консервативната Partido Popular (Народната партия) се разпуска, две години от началото на мандата.

Аюсо заема поста от 2019 година и е от Народната партия. Тя е известна като опозиция на националното правителство на премиера Педро Санчес по отношение на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса.

Разривът в регионалното управление беше предизвикано от събития в югоизточна Испания. В област Мурсия, „Гражданите“ оттеглиха подкрепата си за Народната партия в регионалното правителство и обявиха изненадваща коалиция със Социалистическата партия. След това „Гражданите“ поискаха вот на недоверие на правителството, който, ако бъде успешен, ще даде на партията регионалното председателство.

17-те автономни региони в Испания се управляват от регионални правителства, отделно от националната изпълнителна власт на страната.

Политическите анализатори твърдят, че социалистите влизат в коалиция с „Гражданите“, за да свалят Народната партия от власт в регионите.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!