понеделник, април 15, 2024

Лукашенко заплашен с нови санкции на ЕС на годишнината от преизбирането

В навечерието на годишнината от преизбирането, за което се смята, че е фалшифицирано, беларуският автократ Александър Лукашенко беше заплашен от Европейския съюз с още санкции, предаде ДПА.

„ЕС е готов да обмисли допълнителни мерки в светлината на грубото пренебрежение на режима към международните ангажименти“, обяви върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

С „принудителното и незаконно“ приземяване на полет на Ryanair през май и инструментализирането на мигрантите за политически цели, режимът „допълнително оспори международните норми“, добави Борел.

Той намеква, наред с други неща, за факта, че само през юли на границата на членка на ЕС Литва с Беларус са регистрирани над 2000 нелегални преминавания.

От гледна точка на ЕС, това се прави умишлено от правителството в Минск. Лукашенко открито заплаши, че ще позволи на хора от страни като Ирак, Афганистан или Сирия да преминат границата в отговор на санкциите на ЕС.

Изявлението на ЕС е публикувано по повод годишнината от президентските избори в Беларус на 9 август миналата година. Лукашенко бе обявен за победител въпреки масовите обвинения във фалшифициране на изборите.

Масовите протести след изборите бяха потушени с насилие. ЕС вече наложи санкции през последните месеци заради потискането на гражданското общество и демократичната опозиция в Беларус.

Съвсем наскоро имаше и икономически санкции след ареста на антиправителствения блогър Роман Протасевич.

Властите в Беларус принудиха пътнически самолет на Ryanain на път от Атина за Вилнюс в Литва да направи междинно приземяване в Минск, за да арестува критика на Лукашенко.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!