понеделник, април 15, 2024

Лукашенко плаши с Русия да отговорят твърдо на милитаризацията по западните граници

Президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира, че Минск и Москва ще действат твърдо заради милитаризацията по западните граници на Беларус, те имат какво да придвижат по-близо до границите, особено от Русия. Това съобщи агенция БелТА, цитирана от ТАСС.

Поляците на границата с Беларус ще се борят с нелегалната миграция с танкове Леопрад„, каза Лукашенко в четвъртък на среща с руския генерален прокурор Игор Краснов.

„Може да се изненадате от това. Но как да се бият с танкове срещу цивилни, аз не знам. Те просто търсят някакво извинение, за да приближат войските си до нашите граници. Тоест – границите на съюзната държава“. 

Според президента властите виждат всичко. „Естествено, ние ще реагираме много остро на това. Ще изчакаме малко, ще ги предупредим„, подчерта той.

„И тогава имаме какво да приближим до границите. От нашата страна и още повече от Руската федерация. Тук ще действаме твърдо, без да ни интересуват никаква критика от тяхна страна„.

На 26 октомври Лукашенко по време на работна визита в Лида (област Гродно) изрази загриженост относно появата на танкове Леопард на западната граница с републиката.

По-рано бе съобщено, че полските власти планират да изпратят 2,5 хиляди войници, за да помогнат на граничарите в защитата на граничната зона от нелегални мигранти.

Полша изпраща и части от 10-та бронирана кавалерийска бригада до границата с Беларус до граничния град Бяла Подляска с танкове Леопард.

Освен това американските танкове Абрамс и германските Леопард са използвани по време на учения в Литва близо до границите на Беларус.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!