петък, февруари 23, 2024

Лукашенко мобилизира вскички за защита на страната – „На Запад нищо не е спокойни“

Президентът на Беларус Александър Лукашенко в петък предупреди, че всички съществуващи възможности, включително органите за вътрешни работи и армията, ще бъдат мобилизирани за защита на страната, съобщава ТАСС.

„Искам не само присъстващите днес служители на вътрешните работи, но и армията да разберат, че войната не е войната, коакто бе преди, започваща с външна агресия. Всяка война ще започва отвътре. Така беше подготвена и за нас. Трябва всички да разберат, че мобилизираме всичко, което имаме, за да защитим страната си, земята си и семействата си, децата си. Искам да разберете това“, 

Лукашенко определи ситуацията на западната граница на Беларус като неуредена. „На Запад нищо не е спокойни. Това, което Майк Помпео ми каза, е добре, аз го взех под внимание„, каза Лукашенко. По-рано американският дипломат увери Лукашенко, че НАТО не представлява заплаха за Беларус.

В същото време президентът заяви, че „те (войски на НАТО) шават там. Вижте: веднага щом започна бъркотията у нас, (министърът на отбраната на Беларус) Виктор Хренин знае това по-добре. Казах му: веднага приведете армията, веднага е необходимо да се вдигнат онези части, които са готови за бой днес и които са разположени изцяло днес. И ние бяхме принудени да изтеглим половината армия в западната посока. Те се успокоиха, разбраха, че няма да се шегуваме с тях„, каза президентът на Беларус.

Само хората с военно минало ще станат помощници на президента на Беларус, инспектори за регионите на републиката, за да се поддържа редът в страната. „Може да попитате: защо военните? Тази работа няма да спре дотук. Набираме военни хора за други области. Ние не само трябва да стабилизираме ситуацията в страната, ние я стабилизираме, това не е проблем, просто трябва да го направим красиво и търпеливо. За мен е много важно помощниците на президента, които са и инспектори, да осигурят ред и дисциплина в Беларус„, подчерта той.

Лукашенко обърна внимание на аргументите, че уж по този начин той е изразил недоверие към тези, които е изпратил да работят в регионите. „Тук някои вече пишат, че президентът не вярва на някого. Повярвайте ми, познавате ме от години. Не вярвам само на предатели. Готов съм да работя с всички, с които може да се работи“.

Ето защо, според Лукашенко, Караев и Барсуков са изпратени в „важни области на работа в страната„. „Сред тях е Валери Павлович (Вакулчик). Благодарен съм му. Той като цяло би могъл да каже: „Знаеш ли, аз вече съм служил и ще отида на почивка. „Не.“ Ще отида в родината и ще я защитавам, докато съм жив“- това наистина е достойно за офицер и генерал“, обобщи Лукашенко.

На 29 октомври Лукашенко уволни Юрий Караев, министър на вътрешните работи, и го назначи за помощник на президента – инспектор за района на Гродно. Също така държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Валери Вакулчик беше назначен за помощник в област Брест, а заместник-ръководителят на Министерството на вътрешните работи Александър Барсуков беше назначен за помощник в Минск. Беларуският лидер призова назначените местни помощници да работят в тясно сътрудничество с Министерството на отбраната и обеща да подкрепи армията при осигуряване на реда в поверените им региони.

Лукашенко призова служителите по сигурността и всички граждани на фона на ситуацията в републиката да защитят суверенитета на страната и да осигурят нейното прогресивно развитие за бъдещите поколения. „Който не иска – Бог да е с вас. Мога да повторя казаното в навечерието на изборите: просто никога не изневерявайте! Предатели Бог не харесва„.

Лукашенко подчерта, че „той не дърпа никого на своя страна“ и се интересува само от доброволци. „Не насилвам никого, това не е моят принцип. Нито студентите, които уж стачкуват днес, нито работниците, нито селяните, нито държавният апарат, нито военните. Не влача никого в моята посока. Ако искате, застанете до нас. Да се крия зад гърба ви – няма да го направя. Ще отида там, където е необходимо, където казвате, за да не се страхувате от никого и да защитавате тази държава“, каза той.

Президентът обясни за историята на използването на бяло-червено-бялото знаме, което често се използва от опозицията при протести срещу резултатите от президентските избори на 9 август. „Оказа се, че сме разкъсани и разделени на парчета, на парченца… През последната война (ВСВ) те застанаха (под това знаме) на страната на кървавия фашизъм и днес се оправдават, че са искали да получат независимост по този начин. Получиха ли? Получиха всеки трети убит, осакатен и починал по-късно“.

От днес (ще се използва нов подход), особено в апартаментите на гражданите, където те (протестиращите) се крият, ние не взимаме никого в плен“, заяви държавният глава. „Ако някой докосне войник, той трябва да напусне поне без ръце. Казвам го публично, за да разберат всички нашата решителност. Освен това – това е всичко, няма къде да отстъпваме и няма да отстъпваме. Който е готов – действаме„.

Лукашенко подчерта, че някои от протестиращите са преминали червената линия, опитвайки се да дестабилизират инфраструктурата на държавата. „Издържахме. Веднага посочих: има червени линии. И не дай Боже някой да ги пресече, прекоси ги в много посоки, говорих за това“, каза Лукашенко. Следователно според него онези, които „днес излизат на железницата, онези, които окачват фашистки знамена на електропроводи, с една дума, онези, които днес се опитват да разрушат и дестабилизират инфраструктурата на държавата“, трябва да знаят, че властите ще действат решително и сурово …“

Лукашенко заяви, че организаторите и участниците в бунтовете и неразрешените действия вече са „преминали през седем или осем различни етапа според методологията на цветните революции, приближаващи се до последните, които се характеризират с радикализация… Днес не живеем във вакуум. Това не е средата на миналия век. Времената се промениха и вие го виждате и знаете прекрасно. И само този, който има желязна воля и търпение, ще спечели„, каза той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!