Лондон за сделка с ЕС, но не на всяка цена

Обединеното кралство не трябва да приема сделка с ЕС на всяка цена, настоя финансовият министър Риши Сунак, цитиран от „Гардиън“

Той настоя, че пандемията от коронавирус представлява по-голяма заплаха за британската икономика от Брекзит.

Сунак заяви, че се надява да бъде постигнато споразумение за търговия и сигурност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че през последните дни е постигнат напредък, но все още има пропуски по важни въпроси като риболов и правила за конкуренцията.

„Мисля, че сме напълно разумни в нашите искания и сме били последователни и прозрачни по време на този процес относно важното за нас“, каза Сунак. „Но във всеки случай ще успеем.“

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че  Европейският съюз вярва, че сделката за Брекзит с Обединеното кралство е „договорена на 95%“, но остава обезпокоена от възможността преговорите да ударят отново в стена, според разкрития на Sky News, цитирани от „Спутник“.

Според вестника, който твърди, че е придобил „поверителни бележки“, в Брюксел има консенсус, че сделката е далеч, но има несигурност дали сделката ще бъде сключена поради оставащите разногласия с Лондон.

Твърди се, че записките са от среща между главните дипломати на ЕС, която се проведе в Брюксел на 20 ноември.

Генералният секретар на Европейската комисия Илзе Юхансон, която се застъпваше за Мишел Барние, преговарящият за ЕС за Брекзит, който се самоизолира с Covid-19, заяви, че според бележките правният текст на търговска сделка с Обединеното кралство е „финализирана, обхващащ апочти всички теми“.

Съществува известна загриженост, че дори ако се стигне до сделка, която да е приемлива и за двете страни, би било трудно да бъде ратифицирана навреме поради тесния срок. Поради това са направени предложения за прокарването му през законодателния процес в Брюксел.

Единият би бил сделката да бъде написана само на английски, но Франция отхвърли това като „жертване на правната сигурност“. Според друго предложение Европейският парламент ще проведе извънредна сесия между Коледа и Нова година.

Съобщава се, че тепърва предстои да се вземе решение относно предложението, което ще се следва.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!