вторник, април 16, 2024

Ливан готви указ за разширяване на морската граница с Израел

В понеделник служебният министър-председател на Ливан одобри проект на указ за разширяване на претенциите на страната в спора с Израел за морската им граница, която пречи на проучванията на въглеводороди в потенциално богатия на газ район. Хасан Диаб подписа документа, след като по-рано министърът на обществените работи и министърът на отбраната го одобриха, предаде „Ройтерс“.

Изменението ще добави около 1400 квадратни километра към изключителната икономическа зона, заявена от Ливан в първоначалното му представяне пред ООН. Проектът на указ, свързан с изменението на първоначалния указ 6433 от 2011 г., сега е отнесен за одобрение от председателството преди искане до ООН за официално регистриране на новите координати за морската зона.

През октомври започнаха преговори между старите врагове Ливан и Израел, за да се опитат да разрешат спора, но преговорите, кулминация на тригодишната дипломация от САЩ, оттогава спряха.

Вашингтон тогава определи споразумението като „историческо“.

„Очаквам указът да бъде подписан, тъй като всички, министърът на отбраната и министър-председателят и президентът, са загрижени за това“, каза министърът на благоустройството Мишел Найжар на пресконференция по-рано в понеделник.

Ливан обяви, че преговорите са технически и не са свързани с някаква политическа нормализация с еврейската държава.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!