неделя, май 26, 2024

Литва започна изграждането на 4-метрова ограда с бодлива тел по границата с Беларус

Литва започна монтирането на сегменти от 4-метрова метална ограда на границата си с Беларус, в чиято горна част ще бъде опъната бодлива тел, съобщава Delfi.en, цитирайки държавната енергийна компания EPSO-G, която е изпълнител на проекта.

Чрез това съоръжение Литва ще се бори с нелегалните мигранти, след като от началото на годината в страната от Беларус проникнаха над 4 000 нелегални мигранти от страни в Азия и в Африка, за което ЕС обвинява Александър Лукашенко, определяйки действията му като „хибридна атака“.

„На първо време заграждението ще бъде разположено по най-проблемните участъци на границата, които са с дължина около 100 километра. До края на тази година по тях ще бъде поставена бодлива тел, а до края на април ще бъде изградено 4-метровото заграждение“, се казва в изявление на компанията.

През територията на Литва минават 1 070 километра от границата на Шенгенското пространство, които съвпадат и с външните граници на Европейския съюз, в това число и около 680 километра, съвпадащи с границата с Беларус. Литва реши да построи в тази част 4-метровата ограда от метална мрежа с монтирана бодлива тел в горната част. Пред оградата ще се постави допълнителна линия от бодлива тел с височина 3 метра.

Изграждането на оградата ще струва 152 млн. евро. Литва се надява, че ЕС ще отпусне средства за изграждането й, но председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви след последната среща на високо равнище на Общността, че ЕС не финансира строителството на прегради и бариери.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!