Литовското разузнаване: Китай и Русия употребяват COVID-19 за геополитика

Китай и Русия използват пандемията, за да увеличат авторитета си по нови начини у нас и в чужбина, предупредиха литовските разузнавателни служби. Но старомодните шпионски дейности също представляват заплаха за гражданите на ЕС от враждебни услуги, въпреки ограниченията за пътуване, свързани коронавируса. 

И Пекин, и Москва злоупотребяват със ситуацията, за да разширят вътрешното наблюдение, принуждавайки хората да качват лични данни, включително медицински записи и история на пътуванията в правителствени приложения в замяна на свободата на движение, отбелязва Литва в своята оценка на заплахите от 2021 г., цитирана от Euobserver. 

Те също така засилиха използването на видеонаблюдение, оборудвано със софтуер за разпознаване на лица и безпилотни летателни апарати, за да наблюдават движенията на хората, което е като златен век за авторитарните държави, допълва Литва.

Междувременно износът на ваксини се превърна в „нов геополитически инструмент за глобално влияние“, за да се засили имиджът им и да се създадат по-тесни връзки в целевите държави. Основните цели са бедните страни в Африка, Латинска Америка и Азия. Но Китай например направи същото с износа на медицинско оборудване за Литва.

Китайското посолство, китайските медии, неправителствените организации от диаспората и финансираните от Китай литовски медии описват помощта като идваща от китайски фирми, опитващи се да придобият стратегически активи в държавата от ЕС. И те преплитат историите си с атаки срещу литовски политици, които са критични към Китай за правата на човека.

На кибер фронта пандемията помогна за пускането на враждебни услуги, като направи по-вероятно жертвите да отварят връзки в имейли, съдържащи злонамерен софтуер, ако злонамерените имейли са за коронавирус. „Темата за пандемията предизвиква не само любопитство, но и страх, безпокойство и други силни емоции, които … намаляват бдителността“, допълва литовската оценка.

Неотдавнашните атаки са насочени към болницата на моряците в Клайпеда и Литовския национален център за обществено здраве при опити за кражба на данни. Те са насочени и към центровете за изследване на ваксини в Европа.

Фактът, че много хора, включително дипломати бяха внезапно принудени да работят от вкъщи, също създаде „нови уязвимости“, тъй като ИТ персоналът създаде инструмент за отдалечена работа „възможно най-бързо … което не винаги дава приоритет на сигурността“.

Докладът за заплахите се фокусира върху двете си враждебни съседки – Беларус и Русия. Той отбелязва, че усилията на Русия за неутрализиране на „предполагаеми външни заплахи“ в съседството с ЕС стават „по-малко ограничени не само от международното право, но и от международното мнение“.

Икономическата стагнация и нарастващото обществено недоволство в Русия също означава, че „след няколко години ситуацията в Русия може да наподобява настоящата криза в Беларус … и управляващият режим може да очаква да запази властта само чрез прибягване до насилствени репресии“, обяснява Литва.

Пандемията означава, че Беларус и Русия имат по-малък обхват за събиране на разузнавателни данни от човешки източници, тъй като както техните, така и гражданите на ЕС драстично намаляват международните пътувания. Руските разузнавателни служби „ФСБ“ и на Беларус „КГБ“ притискат литовци на граничните пунктове, за да получат колкото се може повече лична информация за подготвяне на потенциални агенти, предупреди Литва.

„По време на процедурите за преминаване на границата ФСБ проверява съдържанието на мобилните устройства на целевите лица – проверява техните контакти, съобщения и снимки“. В някои случаи ФСБ също инсталира злонамерен софтуер на телефоните на хората, позволявайки „дистанционно прихващане на обаждания и кореспонденция на собственика на устройството и осигуряване на достъп до камерата и микрофона на устройството“, допълва литовското разузнаване.

КГБ също използва методи от ерата на Студената война, за да се опита да изнуди литовци. В един от случаите, подчертан в доклада, 34-годишен литовски ИТ администратор, който отива на рождения ден на свой приятел в Беларус, „се срещна с прекрасно беларуско момиче Йелена, която се отнасяше с изключително внимание към него цяла вечер“ в бар в Гродно. Те спят заедно, но на следващия ден литовската жертва се озовава вкарана в кола от служители в обикновени дрехи, които му показали компрометиращи снимки от предната вечер и заплашват, че ще ги изпратят на жена му в Литва, ако не сътрудничи.

Освен шпионаж, Русия използва и военната си мощ, за да сплаши съюзниците от НАТО и да влияе върху проектите в съседство с ЕС, отбеляза Литва.

На 23 септември миналата година, денят на встъпването в длъжност на президента на Беларус Александър Лукашанеко, шест руски стратегически бомбардировача прелетяха над Беларус близо до украинската, полската и литовската граници, а други два бомбардираха цели на полигон в Беларус.

„Вероятната цел на демонстративните полети и разполагането на въздушно-десантни войски бе да покаже на НАТО, че Беларус принадлежи към сферата на интересите на Русия„, каза Литва.

В Либия руски специалисти вероятно са помогнали на либийския военачалник Халифа Хафтар да модернизира две системи за противовъздушна отбрана „С-200„. „Вероятно е Русия така да предостави на LNA (армията на Хафтар) системи С-200“, добави Литва.

Отбелязвайки, че руска ракета е свалила пътнически полет MH17 над Украйна през 2014 г., убивайки стотици цивилни, руската „безотговорна политика за снабдяване с оръжие … заплашва безопасността на военната и цивилната авиация в региона Либия“, заяви разузнаването на Литва.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!