Лидерите на Египет и Израел на първа среща от 11 години насам

Премиерът на Израел Нафтали Бенет е на посещение в Египет, където е разговарял с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, предаде „Ройтерс“.

Двамата са обсъдили двустранните отношенията между израелците и палестинците.

Това е първото официално посещение на израелски премиер в Египет от 11 години насам.

Последният израелски премиер, посетил Египет, е бил Бенямин Нетаняху, направил това през януари 2011 година. Тогава, в Шарм ел Шейх, той разговаря с Хосни Мубарак, срещу който след това се надига народен бунт и той е отстранен от власт.

Поканата да посети Египет е била отправена към Нафтали Бенет през август, след като малко преди това – през юни той стана премиер.

Домакинът – египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, го посрещна в курорта Шарм ел Шейх на Синайския полуостров на брега на Червено море.

Основна тема на разговорите им са били начините, по които да се съживи мирният процес между израелците и палестинците.

На среща на четири очи, продължила три часа, е била обсъдена ситуацията в Ивицата Газа, където през май с посредничеството на Египет бе договорено прекратяването на огъня след 11-дневна конфронтация между Израел и Хамас. Бенет и Сиси са обсъдили и влиянието на Иран в Близкия изток, и кризата в Ливан, и ролята на Ислямска държава и на „Ал Кайда“ на Синайския полуостров.

След това са последвали срещи в по-широк формат.

Сиси ясно е заявил пред Бенет, че мирното съжителство в Газа трябва постоянно да се поддържа и че международната общност трябва да подкрепи усилията на Египет за възстановяването в Газа.

От своя страна Бенет е посочил, че Египет трябва да засили инспекциите на граничния пункт между Египет и Газа, за да предотврати контрабандата на материали с двойна употреба, които могат да позволят на Хамас да възстанови военните си способности.

Израелският представител е добавил и че с египетския лидер са обсъждали теми като Иран и ядрената сделка, турското участие в Либия, кризата между Египет и Етиопия заради Големия етиопски язовир и противодействието на ИДИЛ и „Ал Кайда“ на Синайския полуостров.

„Създадохме инфраструктура, която ще гарантира по-задълбочени бъдещи взаимоотношения между двете държави. Израел се отваря отново към страните от региона и в основата на това е мирното споразумение с Египет„, е обявил премиерът на Израел Нафтали Бенет в края на визитата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!