Либийският министър-председател Абдулхамид ал-Дбейба оцеля при опит за покушение в четвъртък, съобщи близък до него източник, цитиран от „Ройтерс“.

Той определи случилото се като очевиден опит за убийство на фона на интензивни фракционни спорове за контрола над правителството.

Източникът, пожелал анонимност, каза, че Дбейба се е прибирал у дома, когато о него е стреляно от превозно средство. Нападателите са избягали.

Случаят е бил отнесен до главния прокурор за разследване.

Подобен опит, ако бъде потвърден, би влошил кризата в Либия.

Дбейба вече каза, че ще игнорира гласуването, насрочено от базирания в източната част на парламента по-късно в четвъртък в опит да го замени.

Той беше назначен през март като ръководител на подкрепяното от ООН правителство на националното единство (GNU), което трябваше да наблюдава подготовката за избори през декември.

Съпернически фракции се бореха за позиции, след като изборният процес се разпадна на фона на спорове за правилата, като например легитимността на собствената кандидатура на Дбейба за президент, след като той обеща да не се кандидатира.

Парламентът, който подкрепи предимно източните сили по време на гражданската война, обяви GNU за невалиден и ще проведе гласуване в четвъртък за назначаването на нов премиер, който да състави друго правителство.

Въпреки това съветникът на ООН за Либия и западните страни заявиха, че продължават да признават GNU и призоваха либийските политически институции вместо това да се съсредоточат върху провеждането на избори.

Парламентът заяви тази седмица, че тази година няма да има избори.

Коментари