подводници

Задълбочаването на китайските дейности в Арктика може да проправи пътя за засилено военно присъствие, включително разполагането на подводници, които да действат като възпиращи средства срещу ядрената атака, се казва в доклад на Пентагона, публикуван в четвъртък (2 май).

Оценката е включена в годишния доклад на американската армия пред Конгреса относно китайските въоръжени сили и последва публикуването на първата официална Бяла книга за Арктика от Пекин през юни.

В този документ Китай очерта плановете си за развитие на плавателни пътища, отворени от глобалното затопляне, за да се образува „Полярен път на коприната“, който се основава на подписаната от президента Си Дзинпин инициатива „Един пояс, един път“.

Китай, въпреки че е неарктическа държава, е все по-активен в полярния регион и през 2013 г. стана наблюдател в Арктическия съвет. Това предизвика опасения от страна на арктическите държави за дългосрочните стратегически цели на Пекин, включително възможните военни разполагания.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще присъства на срещата на Арктическия съвет от осем държави в Рованиеми, Финландия, който ще започне в понеделник, която идва в момент на загриженост за увеличените търговски интереси на Китай в Арктика.

Китай поведе световните усилия в термоядрения синтезКонцепцията за чиста безгранична енергия не е мит и Китай се опитва да го докаже. Плановете на Пеки…May 4 2019bulmedia.net

Докладът на Пентагона отбелязва, че Дания вече е изразила загриженост относно интереса на Китай към Гренландия, който включва предложения за създаване на изследователска станция и наземна станция за сателит, обновяване на летищата и разширяване на добива на природни ресурси на острова.

„Цивилните изследвания биха могли да поставят началото на засиленото китайско военно присъствие в Северния ледовит океан, което би могло да включва разполагането на подводници в региона като възпиращ фактор срещу ядрените атаки“, се казва в доклада.

Докладът на Пентагона отбелязва, че китайската армия е направила модернизирането на подводния си флот свой висок приоритет. Китайският флот разполага с четири атомни подводници с балистични ракети, шест атомни подводници с ядрена мощност и 50 конвенционални бойни подводници, се казва в доклада.

„Скоростта на растеж на подводната сила се е забавила, но вероятно ще нарасне до между 65 и 70 подводници до 2020 г.“, прогнозира докладът.

В доклада се казва, че Китай е построил шест подводници от клас „Джин“, като четири вече са оперативни, а две са в процес на изграждане в корабостроителница Хулудао.

В друг доклад от януари, Агенцията за военно разузнаване на Пентагона заяви, че китайският флот ще се нуждае от минимум пет подводници от клас „Джин“, за да поддържа ефективна политика на непрекъснато ядрено възпиране по море.

Съединените щати и техните съюзници, от своя страна, разширяват своите анти-подводни военноморски сили в Източна Азия. Това включва засилено патрулиране на американските антиподводни самолети на P-8 Poseidon от бази в Сингапур и Япония.

Разширяването на подводните сили на Китай е само един от елементите на една широка и скъпа модернизация на неговия военен капацитет, за което американските експерти твърдят, че е предназначен предимно за възпиране на всякакви действия от страна на американските въоръжени сили.

Китайската инициатива за милиарди „ЕПЕП“: Кой участва и кой неЛидери от цял свят пристигнаха в Пекин тази седмица за втората среща на върха на инициатива „Един по…Apr 27 2019bulmedia.net

Въпреки че официалният бюджет на Пекин за отбраната за 2018 г. е 175 милиарда долара, Пентагонът изчислява, че бюджетът на Китай действително е надхвърлил 200 милиарда долара, когато в него се включат проучвания, разработки и чуждестранни доставки на оръжия. Според анализатори, официалният бюджет на Китай за отбрана вероятно ще нарасне до около 260 млрд. долара до 2022 г.

Голяма част от военната доктрина на Китай е насочена към самоуправляващия се Тайван, който Пекин вижда като отцепила се провинция. На 2 януари президентът Си каза в реч, че Китай си запазва правото да използва сила, за да постави Тайван под негов контрол, но ще се стреми да постигне мирно „обединение“.

Докладът на Пентагона очертава редица потенциални сценарии, които Китай може да предприеме, ако Пекин реши да използва военна сила в Тайван, включително от цялостна кампания, „предназначена да принуди Тайван да капитулира до обединение или обединителен диалог“.

Перспективите за мащабна китайска инвазия обаче са минимални, защото тя че може да напрегне докрай въоръжените сили и да предизвика международна намеса.

Напрежението между САЩ и Китай ескалираАмериканският президент Доналд Тръмп заяви в сряда, че ще бъде щастлив да запази тарифите за внос от…May 9 2019bulmedia.net

Коментари