понеделник, юли 15, 2024

Лавров се подиграва на Чехия, че някой руснак ще трови кмета на Прага

Руският първи дипломат отхвърли медийни съобщения, в които се твърди за руски заговор за отравяне на кмета на Прага и друг служител в чешката столица, съобщава АП.

Седмичник Respekt съобщи по-рано, че чешките разузнавателни служби подозират, че руски агент е изпратен в Прага преди три седмици, за да отрови шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица – Ондрей Колар, и кмета на града Зденек Хриб. Историята е базирана на анонимни източници.

Руският външен министър Сергей Лавров се присмя на твърденията, казвайки, че тоест, чешките власти забелязват руснак с мощна отрова-рицин и просто го пускат да премине с нея, в това няма никакъв смисъл.

„Някой здрав човек би ли повярвал в тези измислици“, допълва Лавров.

Чешките власти не коментираха, но Колар обясни в телевизионно интервю във вторник, че е под полицейска закрила поради „някои факти, които са открити, фактът, че тук има руснак, чиято цел е да ме ликвидира„. Той добави, че предполагаемият убиец има за цел и Хриб и Павел Новотни.

Москва и Прага са в противоречие след като окръгът на Колар премахна статуята на командира от ВСВ Иван Конев, чиито армии освобождават Прага от нацистка окупация. Властите в Прага 6 съобщиха, че статуята ще бъде преместена в музей и на нейно място ще бъде поставен нов паметник в чест на освобождението на града.

Отстраняването на статуята предизвика възмущение в Русия, която остро се противопоставя при всякакви опити за омаловажаване на решаващата й роля в победата над нацистите.

Лавров обвини властите в Прага, че нарушава договора за приятелство от 1993 г., в който Чехия поема отговорност да защитава паметници на руски герои от Втората световна война.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!