Лавров: САЩ са обсебени от идеята да възпират всички, освен себе си

Руският външен министър Сергей Лавров реагира на изявление на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър, който отчете успех на Пентагона в съдържане на агресивни действия на Русия и Китай, съобщават руски медии. 

Според Лавров е жалко, че сегашната американска администрация, „буквално е затрупана от желания да сдържа всички, освен себе си„.

Министърът добави, че действията на САЩ в света представляват заплаха за стратегическата стабилност.

Лавров припомни оттеглянето на американците от Договора за ИНФ, Договора за открито небе и Договорът за цялостна забрана на ядрените изпитания, което подкопава доверието между страните.

Ръководителят на руското външно министерство подчертава, че Русия е заинтересована да развива нормален диалог с всички страни, включително със САЩ.

Изглежда САЩ се готвят за конфликт с която и да е държава, коментира Лавров

Показател за това може да бъде например фактът, че в диалог с Москва те се опитват да премахнат термина „стратегическа стабилност“ от употреба и да го заменят с термина „стратегическо съперничество„, отбеляза министърът.

Лавров не изключи, че подобен подход може да бъде опит за разсейване на вниманието на американското население от вътрешни проблеми, а предизборната кампания се отразява на ситуацията.

САЩ са готови да се конфронтират с всяка страна, демонстрираща независимост, подобна философия е фатална на първо място за самите САЩ, допълва Лавров.

Самата философия показва, че американците се готвят за конфликт. Това е лошо, обясни той.

Президентът на Русия Владимир Путин привлече вниманието на световната общност към поведението на САЩ още през 2007 г. със своята „реч в Мюнхен“.

Путин обърна внимание на факта, че Вашингтон се опитва да замени международното право със своето право и да накара целия свят да живее по техните – американските правила. В същото време Путин подчертава, че еднополюсният модел, към който се придържа САЩ, е невъзможен през 21 век.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!